spora moda

Pletenje i spora moda

Pletenje i spora moda povezani su više nego bilo koja druga dva pojma.

Spora moda je pokret koji je u suštoj suprotnosti s brzom modom na koju smo navikli. Brza moda je fokusirana na izmjenu trendova i visoku potrošnju, izbacuje ogroman broj odjeće koja se na kraju sezone baca i tako postaje jedan od najvećih zagađivača okoliša. Niska cijena proizvoda dovodi do niske cijene radne snage. Radnici ( mnogo puta su to djeca) rade u neetičkim i nehumanim uvjetima. Spora moda ili „slow fashion“ je njena suprotnost. Vodi brigu o zaštiti okoliša, proizvodi se mali broj visokokvalitetnih proizvoda koji će dugo trajati, fokusirana je na lokalne proizvođače i ekološki prihvatljivu proizvodnju. Uvjeti rada moraju biti dostojni svakoga čovjeka. Sve je više ljudi postalo svjesno štetnih posljedica koje modna industrija ostavlja na čovječanstvo te su se okrenuli jednostavnoj, sporoj modi. Promišljaju što, kako od koga i zašto kupuju.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli mjera_ (@mjera_)

Kako se pletenje uklapa u sporu modu?

Pletenje ili štrikanje je postupak kojim se izrađuje pletena roba. Ono je spori proces u kojem nastaje jedan unikatan visokokvalitetan proizvod. Kod ručnog pletenja nema masovne proizvodnje.

Ručno pletenje ne koristi strojeve, struju niti kemikalije kojim bi štetno utjecalo na okoliš. Čuva energiju i štiti ju od štetnih utjecaja.

Pređa za pletenje je najčešće proizvedena od prirodnih materijala. Osim tvorničke proizvodnje pređa se može proizvoditi i na tradicionalni način. Vuna umjesto da se baca i bude ekološki problem se obrađuje u visokokvalitetnu pređu.

Pletenje i spora moda

Pletene odjevne predmete ako se oštete ili ih više ne želimo nositi lako je reciklirati i isplesti novi proizvod. Ista pređa se može ponovno  koristiti nakon paranja. Umota se u novo klupko i čeka neki novi rad.

Pletenjem čuvamo tradiciju. Spajamo staro sa suvremenim.

Pletilje su najčešće naše susjede, mame, tete i prijateljice i kupnjom njihovih proizvoda podupiremo lokalnu proizvodnju i malo obrtništvo, a ne masovnu proizvodnju.

Pletilja sigurno radi u humanijim uvjetima rada nego žene koje sate provode za šivačim mašinama za malu satnicu.

Postoje mnoge modne dizajnerice koje s pravom nose naziv slow fashion pletenine, a neke od njih su Mjera, Selena Gazda, Platinella…

Ako već ne pletete onda kupujte pleteno!