pletenje prstima

Pletenje prstima

Pletenje prstima svima je zabavno. Bez puno pripreme možete napraviti prava mala remek djela. Sve što trebate je vuna. Što deblja to bolja, osim ako su u zabavu uključeni i mališani. Tada je potrebno vunicu prilagoditi njihovim prstima. Na početku samo pletenje prstima djeluje dosta složeno, ali nije. Ne treba odustati na prvu jer rad prstima je višestruko koristan.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Elizabeth Adams (@adamsela)

Zašto je rad prstima koristan?

Rad prstima utječe na motorički, socioemocionalni i spoznajni razvoj. Motorički razvoj se posebno vidi u razvoju fine motorike, preciznosti, kontroli mišića šake i prstiju, fleksibilnosti šake. Socioekonomski razvoj ističe se u razvoju pažnje, koncentracije, upornosti, planiranju i provođenju radnje od početka do kraja kao i postizanju pozitivne slike o sebi. Rad prstima treba poticati kod djece u predškolskoj dobi, ali i kod osoba koje se bore s anksioznošću, pate od reumatidnog artritisa, kao rehabilitacija pri liječenju posljedica moždanog udara.

Što sve možete izrađivati?

Jednostavnom tehnikom pletenja prstima možete izrađivati predivne ogrlice, trake za glavu, držaće za cvijeće. Možete isplesti šal ili pak moderan nakit. Od traka pletenih prstima možete izvesti različite umjetničke instalacije i njima izraziti svoj stav ili kreativnost. Mašta može svašta. Kada ispletete prve redove ideje će same dolaziti. Naravno boje koje birate pokazat će nam i vaše trenutno raspoloženje.

Pletenje prstima – Kako?

Početnu nit stavite na dlan lijeve ruke. Oko prstiju omotajte nit tako da nit omotate iza jednog prsta, ispred drugog, cik cak metodom. Ponovite četiri puta. Na svakom prstu ćete imati po dvije niti.

pletenje prstima

Sada svaku donju nit prebacite preko gornje niti. Sada imate po jednu nit na svakom prstu.

Ponovno omotajte nit dva kruga oko prstiju i ponavljajte do dužine rada koju želite. Završavate jednostavnom metodom.

Kada ste ispleli zadnji red na svakom prstu imate jednu očicu. Očicu s kažiprsta prebacite na srednji prst. Sada na srednjem prstu imate dvije niti. Donju nit prebacite preko gornje. Očicu sa srednjeg presta prebacite na prstenjak i ponavljajte postupak dok na malom prstu ne ostane jedna očica. Sada odrežite završnu nit i provucite kroz očicu na malom prstu.
Imate dugačku pletenu nit od koje možete napraviti ogrlicu.