pletenje u knjiznicama

Pletenje u knjižnicama

U novije vrijeme sve više se ističu brojne prednosti kreativnog ručnog rada kao svojevrsnog oruđa kojim se možemo uhvatiti u koštac sa složenim izazovima današnjice. Naglašava se pozitivan terapeutski učinak kreativnih vještina na fizičko i mentalno zdravlje ljudi, o čemu sam već nekoliko puta pisala, posebno ističući blagodati pletenja i heklanja. Štoviše, cilj mog bavljenja pletenjem i heklanjem jest ukazati koliko stvaranje originalnih kreacija vlastitim rukama uistinu može obogatiti vaš svakodnevni život.

Knjižnice – mjesta za susrete

To su prepoznale i mnoge knjižnice diljem Hrvatske. Pletenje u knjižnicama sve je popularnije. Knjižnice su izvrsna mjesta za susrete, druženja i stjecanja novih znanja, stoga su idealne za organiziranje i održavanje raznih kreativnih radionica. U pravilu su te radionice besplatne kako bi bile što dostupnije zajednici na području djelovanja knjižnice. Upravo stoga su namijenjene zainteresiranim kreativcima svih generacija. Razlog zbog kojeg vam pišem o kreativnim aktivnostima u knjižnicama je moja jučerašnja, prva u nizu, održana radionica pletenja u Gradskoj knjižnici Crikvenica. Bila mi je iznimna čast i još veće zadovoljstvo biti u ulozi voditeljice radionice te tom prilikom prisutnim sudionicama pokazati osnove pletenja. Sudjelovale su djevojčice i odrasle žene što potvrđuje činjenicu da je pletenje aktivnost kojom se doslovno svi mogu baviti. One su pokazale veliki trud i volju za učenjem. Nadam se da sam im uspjela prenijeti bar dio svog znanja i iskustva potakavši im daljnju želju za pletenjem.

Dobrobiti pletenja u zajednici

Osim novostečenih vještina, na ovoj su radionici dobile nešto jednako važno, a to je međusobna interakcija i druženje u ugodnom ambijentu i opuštenom ozračju. Tako su svoje slobodno vrijeme iskoristile na najbolji mogući način što je zapravo i glavna poanta kreativnih aktivnosti – opustiti se, zabaviti se i pri tome nešto korisno raditi. Ima li bolje terapije od toga? I meni je osobno interakcija uživo puno draža od interakcije putem suvremenih medija jer mi pruža mogućnost vidjeti prave, iskrene reakcije onih kojima prenosim svoje znanje. Vođena tim razmišljanjem, radujem se svakoj budućoj radionici uživo, sa željom da ih jednog dana održavam i u svom rodnom Valpovu i susjednom gradiću Belišću. Ipak, dotada ću i dalje s vama dijeliti maštovite pletene rukotvorine na svom Youtube kanalu te na Facebook i web stranici.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Pletenje.net (@pletenjenet)


Na kraju vas još pozivam da popratite aktivnosti knjižnica u vašoj blizini. Mogli ugodno iznenaditi koliko raznovrsnih i zanimljivih sadržaja realiziraju. Vjerujem da ćete zasigurno pronaći nešto što je baš po vašem guštu.