prerada vune

Prerada vune

Prerada vune dug je i mukotrpan posao. Kod nas nije dobro niti reguliran zakonom te vuna postaje sve veći ekološki problem. Ovčarstvo je u Hrvatskoj vrlo razvijeno. Meso i ovčji sir su vrlo kvalitetni i traženi proizvodi, ali zbrinjavanje vune predstavlja sve veći problem ovčarima, ali i lokalnoj zajednici.  Inače vuna je vrlo kvalitetan proizvod koji je u našoj zemlji vrlo zanemaren. Osim za proizvodnju odjevnih predmeta može se koristiti i za različite druge namjene. Osobina vune koja ju izdvaja spram drugih materijala je u tome što ona zimi grije, a ljeti hladi. Vuna je fantastičan izolator jer slabo provodi toplinu.

Pod vunom se podrazumjeva dlaka dobivena strižanjem ovci. O vrsti ovce ovisi i kvaliteta vune. Merino ovca daje najkvalitetniju dlaku i najviše se uzgaja u Australiji. Kod nas se najčešće uzgaja pramenka i cigaja koje nemaju mekanu vunu. Paška ovca je nastala križanjem merino ovce i pramenke. Unatoč slabijoj kvaliteti u našim krajevima postoji duga tradicija pletenja i nošenja vunenih odjevnih predmeta.

Prerada vune: Od vune do pređe

Vuna se dobiva striženjem ovaca. Ovce se strižu u proljeće. Nakon striženja ovaca vuna se klasira. Klasifikacija vune je na finu, srednje finu, srednje grubu i grubu vunu. Kako je vuna puna nečistoća i masnoće mora se oprati, a nakon toga i osušiti. Zatim slijedi postupak raščupavanja i češljanja. Poslije češljanja pristupa se predenju u razne vrste pređe. Danas se predenje odvija strojno, a nekada se prelo ručno na kolovratu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Pletenje.net (@pletenjenet)

Prirodna boja vune je bijela, a može biti i smeđa. Danas pletilje najradije koriste takvu sirovu nebojanu vunu. Ispredena vuna može se i bojati. Može se bojati prirodnim travama, ali i specijalnim bojama za vunu. Boja na vuni nakon bojenja je vrlo postojana i ne ispire se.

U Hrvatskoj trenutno postoji nekoliko udruga koje se bave preradom vune kako bi barem onaj tradicionalni dio sačuvale od zaborava. Osim za pletenje vuna se koristi i za filcanje. Goranske Vunarice rade predivne vunene odjevne predmete.