prica o vuni

Priča o vuni

Vuna ima svoju priču i s vunom možete ispričati priču.

Vuna svakim danom sve više dobiva na popularnosti. Koristi se u raznim oblicima radnih terapija, kao hobi, izražavanje aktivističkih stavova, umjetničke instalacije, ali i kao izvrstan način prihoda. Vuna se zadnjih godina uvukla u sve aspekte našega života. Upotrebljavaju ju i mladi i stari.

Priča o vuni

Vuneno srce, instalacija naše dizajnerice Ivone Martinčić (vlasnice branda Voona Design) najbolje govori u prilog tome. U prošloj godini, godini velikih potresa koji su pogodili Hrvatsku ono je postalo simbol nade i vjere u bolje sutra, da će opet sve biti u redu, da će rane zacijeliti, a zgrade se obnoviti.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Voona Design (@voona.design)

Jedna od starijih tehnika obrade vune je filcanje.

Filcanje je tehnika obrade češljane neupredene vune, pri čemu se vunene niti termičkim i mehaničkim djelovanjem, uz pomoć vode i sapunice kod mokrog te igle kod suhog filcanja, isprepliću i stvaraju tkaninu ili čvrsti predmet. Tehnike filcanja imaju i terapeutski učinak pa se često primjenjuju u radu s osobama s posebnim potrebama jer razvijaju motoričku spretnost, kreativno izražavanje, samostalnost i samopouzdanje.

Smiljana Strahija iz Preloga od vune stvara vilenjake I bajkovite junake. Njeni radovi su prava vunena čarolija.

U doba pandemije i socijalnog distanciranja mnogi su se vratili hobiju naših baka: pletenju i heklanju. Više nije neobično vidjeti mladu djevojku kako plete u parku ili na zidiću. Organiziraju se mnoge humanitarne akcije gdje svatko u svom domu plete i hekla za neki poseban cilj. Pletenje i heklanje su povratili svoju popularnost zato što smiruju i povoljno utječu na opće stanje, poboljšavaju motoričke sposobnosti. Vuneni predmeti sve više dobivaju na cijeni. Osim prirodnog materijala u njih je upleteno puno pažnje i ljubavi od osobe koja ih izrađuje.

Rad s vunom koristi se kao edukativne metode u posebnim i alternativnim programima, poput waldorfske pedagogije.