zagreb yarn craft festival

Prvi Zagreb Yarn Craft Fest

U subotu 23. 10. 2021. u Studentskom Centru, Savska cesta 25, u Zagrebu, održat će se Zagreb Yarn Craft Fest, prvi zagrebački festival pletenja, kukičanja, čipkarenja i ostalih tekstilnih tehnika.

Organizatori festivala su tim kreativnih entuzijasta i pletilja početnika iz obrta Masala te O’pleti by Adriana Meglaj, tečajevi pletenja i kukičanja, osnovani 2010., koji već 11 godina kontinuirano organizira radionice početničkog i naprednog pletenja i kukičanja. O’pleti ne djeluje samo u Zagrebu, već je redovan gost u knjižnicama u Splitu, Osijeku, Pločama i Veloj Luci.

Na ovom prvom festivalu tradicijskih te modernih tekstilnih tehnika očekuju vas predstavljanja, predavanja te dakako razne kreativne radionice, za početnike te naprednije pletilje i pletače.

U svrhu promocije domaće scene tekstilnih tehnika, posjetitelji festivala imat će priliku sudjelovati u nizu radionica renomiranih instruktora.

Program Zagreb Yarn Craft Fest – a

Uz međunarodnu certificiranu instruktoricu pletenja i kukičanja, Adrianu Meglaj, naučit ćete plesti, a Adriana će također predstaviti svoje tečajeve i poligon O’pleti.

Zagreb Yarn
Za ljubitelje kukičanja zadužena je Maša Žarnić, umjetnica koja posljednjih 15 godina stvara pod pseudonimom Sušena Žemljica. S njom ćete naučiti isheklati 3D zvjezdicu.
Daniela Stilin stoji iza fantastičnog branda Stilin Designs te izrađuje rukotvorine tehnikom makrame, pletenjem i vezom. Ona će Vam na festivalu prenijeti znanje izrade držača za biljke u makrame tehnici.

Zagreb Yarn Craft Fest
Filcanje je specifična tehnika kojom se već duže vrijeme bavi dipl. grafička dizajnerica, umjetnica i slikarica Ivna Hraste. Ivna će Vam pokazati sve tajne suhog filcanja.

Zagrebački event, koji tematizira pređu, nepotpun je bez dobrog vunenog duh grada Zagreba, tj. Ivone Martinčić & njezinog slomljenog vunenog srca, poznate street art instalacije na Gornjem Gradu. Ivona će na festivalu voditi atraktivnu radionicu kukičanja graffiti sličice – oka. Graffiti sličicu moći ćete aplicirati na odjevni predmet ili torbu.

Članice prve generacije Udruge majstorica lepoglavske čipke iz Varaždina, koje se bave izradom čipke još od 1997., predstavit će svoju udrugu. Ove strastvene čipkarice održat će i početničku radionicu lepoglavske čipke.

 Ako ste se već okušali u lepoglavskoj čipki, vrijeme je da produbite znanje. Radionicu Idrijske čipke, kao važnog dijela slovenske kulturne baštine, vodit će Igor Beroš. Igor Beroš je također s istomišljenicima iz cijelog svijeta 2018. pokrenuo festival Men making lace.

Yarn Craft

Iz Vinkovaca na festivalu gostuju dvije udruge; Udruga “Škrinjica” će održati radionicu vezenja zidnjaka, a udruga “Vrijedne ruke” će u sklopu svog predstavljanja upriličiti malu modnu reviju te održati radionicu izrade vezenih motiva šokačke sunčane čipke.
Tea Šilić, vl. obrta Igla i kukica, održat će stručno predavanje “Sto niti, sto ćudi – Prvi korak u očaravajući svijet pređa”, koje se bavi porijeklom vlakana i njihovim svojstvima, načinom obrade niti, bojanjem, predenjem tj. sukanjem niti te održivošću.

Sve pojedinosti festivala potražite na www.zagrebyarncraftfest.com