Tunisko heklanje

Tunisko heklanje

Tunisko heklanje je tehnika heklanja koja nas jako podsjeća na pletenje. Možemo reći da je to kombinacija pletenja i heklanja. Rad je nešto krući od pletenih radova, ali opet mekši od heklanih radova. Prije početka potrebno je pripremiti kukice za Tunisko heklanje. One su vrlo slične običnim kukicama za heklanje, ali su glatke. Ima ih raznih dužina kao i debljina. Duljina kukice ovisi o širini rada koji ćete napraviti, a debljina o vrsti materijala s kojim radite. Na kukice za heklanje možete staviti maksimalno 10 očica.

Početak je isti kao i kod običnog heklanja. Napravite početnu omču i lančića koliko je potrebno za širinu vašega rada.

Sada u prvom redu nametnite očice na iglu. Radite s desna na lijevo. Kroz treću očicu lančića provucite kukicu, zahvatite nit i provucite. Sada kroz svaku očicu provucite nit do kraja reda. Ovim postupkom namećete očice na kukicu. Ponavljate do kraja lančića.

Sada ste u redu koji radite s lijeva na desno, bez da okrećete rad. U prvu očicu u redu napravite jedan lančić, a zatim zahvatite nit i provucite kroz dvije očice na kukici. Ponavljajte do kraja reda, provlačeći nit kroz dvije očice sve dok ne dođete do kraja reda.

U povratnom redu s desna na lijevo ponovo podižete očice na kukicu. Provucite kukicu kroz donju nit, zahvatite radnu nit i provucite. Ponavljajte do kraja reda.

Ponavljajte prethodna dva reda dok ne postignete odgovarajuću dužinu rada.

Za lakše razumijevanje izrade pogledajte video iz priloga. Pretplatite se na Youtube kanal Pletenje.net kako biste dobivali obavijestii o svim ostalim videima.