kako se plet es dvije niti

Kako se plete s dvije niti

Kako se plete s dvije niti najlakše ćete naučiti ako pratite moje korake. Nekada je pletenje s dvije niti bilo vrlo popularno. U nedostatku prediva, ali i boja te odgovarajućih debljina niti žene su se snalazile na razne načine. Ništa se nije bacalo. Svaki komadić prediva prematao se u novo klupko i spremao. Pletenina koja se više nije nosila takođe bi se porila i premotala u klupko. Tako dobivene klupka raznih debljina i boja trebalo je spojiti u smislenu cjelinu. Kombinirale bi se različite boje te bi dobili zanimljive šare. Kombiniranje boja odjeće je vrlo zanimljiv i kreativan dio rada. Isto tako dva tanka prediva spojili bi u deblje pogodno za džempere. Sigurno se sjećate šarenih čarapa, papuča i prsluka vaših baka.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Pletenje.net (@pletenjenet)

Dvije su najčešće tehnike pletenja s dvije niti. Prva tehnika je da dvije niti spojite i premotate u jedno klupko, a zatim pletete. Meni se često niti razdvoje tijekom pletenja i nisu jednako zategnute te ju ne koristim. Radije pletem iz dva klupka.

pletenje iz dva klupka

Postupak je sljedeći. Uzmite predivo s kojim želite plesti. Plesti ćete s dva zasebna klupka i dvije niti. Niti međusobno spojite i omotajte oko prsta kao i inače kod običnog pletenja. Provjerite da su vam obje niti jednako zategnute. One će se međusobno uvijati tijekom pletenja što je dobro. Niti ne trebaju biti razdvojene.

pletenje s dvije niti

Nametnite očice.

nametanje očica s dvije niti

Tijekom pletenja morate stalno paziti da svaki put zahvatite obje niti na očici. Ne budete li se držali toga pravila poduplati ćete broj očica na vašem radu. Znači osnovno pravilo vam je da se jedna očica sastoji od dvije niti i da obje niti morate zahvatiti tijekom pletenja.

pletenje s dvije niti

Video: Kako se plete s dvije niti

Pogledajte video kako bi lakše ovladali tehnikom pletenja. Za ostale radove pratite me i dalje na YouTube kanalu. Svoje radove objavite na društvenim mrežama i stavite #pletenjenet.