rukave reglan džempera

Kako se pletu rukavi reglan džempera

Rukavi reglan džempera je najjednostavniji dio rada za izradu. Rukavi su puno uži od ostalog dijela rada pa ih je puno lakše plesti sa setom igala s duplim vrhom. Oba rukava se rade na jednak način.

Da ne bi kupovali dodatne igle oslobodite igle s jednog od rukava. Jednostavno očice prebacite na kružne igle. Sada imate dovoljno slobodnih igli za nastavak rada.

Očice su vam raspoređene na dvije igle. Kada ste izrađivali tijelo rada dodali ste tri očice. Sada te tri dodatne očice morate podići na novu iglu. Osim dodatnih očica potrebno je dodati s obje strane igle po jednu očicu koju ćete podići od poprečne niti ( na taj način nećete imati rupicu ispod rukava). Sa susjednih igala prebacite sa svake strane po jednu očicu kako bi očice bile ravnomjerno raspoređene po iglama.

Uzmite radnu nit, neka repić bude duži da ga na kraju možete ušiti i pletite kružno svaki krug izrađujući samo prave očice.

Kada postignete odgovarajuću dužinu rukava završite na način da iglu provučete kroz dvije očice sa stražnje strane. Napravite pravu očicu, vratite na radnu iglu i ponavljajte do kraja kruga. Na kraju iglom sa širokom ušicom završite.

Izradite i drugi rukav.

Kako biste lakše razumjeli kako se pletu rukavi reglan džempera pogledajte video u prilogu. Za više informacija i video uradaka pretplatite se na naš Youtube kanal.