prave očice Naslov

Kako se rade prave očice

Svaki početnik u pletenju prvo mora savladati tehniku izrade pravih i krivih očica. Naravno tehnika izrade pravih očica je veoma jednostavna. Jednom naučena nikada se ne zaboravlja. Kada jednom dobro uočite razliku između krivih i pravih očica pletenje će vam postati posebna relaksacija. Lako ćete vidjeti na kojoj očici ste stali s radom, koja vam je sljedeća očica kao i što dobivate ako ih sami kombinirate.

Kombinacijom pravih i krivih očica možemo raditi različite uzorke pletiva koji će naše predmete učiniti veoma zanimljive i dati im jedinstveni pečat.

PRAVE OČICE

Naravno prvo ćemo savladati tehniku izrade pravih očica budući da su one osnova svim ostalim vrstama očica koje radimo.

U lijevoj ruci držimo iglu s pletivom na kojoj se nalaze očice s kojima ćemo raditi. Iglom u desnoj ruci pletemo. Nit s kojom pletemo držimo iza pletiva, a vrh igle desne ruke bodemo u očicu s igle u lijevoj ruci s njene prednje strane.

prave očice 1

Nakon toga iglom zahvatimo nit koja se nalazi iza pletiva te ju provučemo kroz očicu na igli s lijeve ruke kao na slici 2. Očicu s igle u lijevoj ruci ispustimo, a na igli desne ruke nam se sada nalazi nova ispletena očica.

prave očice 2

Za više informacija pogledajte naš video ili posjetite Youtube kanal.