početak kruga - Naslvonica

Kako označiti početak kruga

Prilikom kružnog pletenja veoma je teško označiti početak kruga. To nam je vrlo važno pogotovo kod sužavanja pletiva ili prelaska na novu vrstu boda ili drugu boju vune. Postoje razni načini kako ćete prepoznati da ste u novom krugu. Ako radite sa setom igala s duplim vrhom postupak je lakši jer možete pratiti po početnoj niti koja se uvijek nalazi ispred igle s kojom počinjete krug. Pletete li kružnim iglama postupak je malo složeniji.

početak kruga - Naslvonic

Za označavanje novoga kruga može vam poslužiti već kupovni označivač krugova ili jednostavno nit suprotne boje. Oba načina su veoma slična i izaberite onaj koji vam je jednostavniji.

početak kruga - 1

Označujete li početak kruga s niti suprotne boje potrebno je da nit jednostavno umetnete na pletivo između igli ispred prve očice i normalno nastavite plesti. To je ujedno najjednostavniji način označavanja, ali postoji rizik da vam nit jednostavno sklizne između očica. Možete joj suprotne krajeve zavezati, ali će vas to usporavati u vašemu radu. U novom krugu nit izvucite i opet postavite ispred prve očice.

početak kruga - 2

S kupovnim označivačima postupak je malo drugačiji. Prvo ispletite prvu očicu, a zatim kroz nju provucite označivač novoga kruga. Nakon što ispletete cijeli krug ispletite očicu na kojoj je označivač i njega prebacite na tu novu očicu.

Isti postupak možete koristiti i za označavanje dijela na kojem ćete sužavati rad ili gdje prelazite na novu vrstu boda.

Za više tehnika posjetite naš Yotube kanal.