Probni uzorak naslovnica

Probni uzorak

Prije početka izrade bilo kojega predmeta potrebno je da uradimo probni uzorak. Probni uzorak radimo kako bismo mogli utvrditi koliko očica trebamo nametnuti u širinu i koliko redi ćemo plesti u željenom predmetu. Njihov broj ovisi o debljini vune, broju igala, čvrstoći rada, ali i odabiru uzorka s kojim pletemo. S pomoću probnog uzorka lako ćemo preračunati koliko očica trebamo za pojedini rad i koliko nam je redi  potrebno za njegovu izradu.

Izrada probnog uzorka

Potrebno je da probni uzorak bude barem 15 * 15 cm kako bismo lako mogli utvrditi njegovu elastičnost. Na slici su prikazana dva pletiva rađena različitim uzorkom, ali istom niti i iglama pa se jasno vidi njihova različita elastičnost. Isto tako ako dvije osobe rade s istom niti i istim iglama isti uzorak on će biti drugačije veličine jer ne pletemo svi istom čvrstoćom. Uzorke je potrebno pričvrstiti za podlogu: stiropor ili čvrstu spužvu, ali ne jako napeti. Potreban nam je krojački metar ili obično ravnalo. Postoje i ravnala s otvorom okomito i vodoravno kako biste lakše izračunali očice.

Probni uzorak 1

Za preračunavanje koliko vam je očica potrebno da nametnete na početku pletiva uzmite krojački metar i na sredini uzorka vodoravno označite 10 centimetra. Izbrojite koliko očica imate u tih 10 cm. U našem primjeru imamo 15 očica. 15 očica podijelimo s 10 cm i dobivamo da nam 1,5 očica ide u 1 cm. Ako radimo jastučnicu od 30 cm. Pomnožimo 30 cm s brojem očica i imamo da nam je potrebno 45 očica za 30 cm širine.

Probni uzorak 2

Kod preračunavanja broja potrebnih redova u željenom predmetu krojački metar stavimo okomito i prebrojimo redove u 10 cm. Imamo 25 redova u 10 cm. To podijelimo i dobijemo da nam je za jedan cm visine potrebno isplesti 2,5 reda. Znači za 30 cm potrebno je isplesti 75 redova.

Za više informacija pogledajte video ili posjetite naš Youtube kanal.