Spajanje pletiva - 5

Spajanje pletiva

Kao što svi znamo, odjevni pleteni predmeti izrađuju se na način da se pojedini dijelovi ispletu, a zatim spoje. Spajanje pletiva jedna je od zahtjevnijih faza prilikom izrade pletenih predmeta. Pogotovo ako želite da se prijelaz ne vidi. U ovom primjeru ću vam pokazati najjednostavniji način spajanja pletiva, ali ne i najbolji. Tehnika spajanja ima mnoštvo jer prije svega ovise o vrsti boda koju ste koristili u radu. Najvažnije je da pravilno izrađujete rubne očice i nabavite iglu s velikom ušicom i tupim vrhom.

spajanje pletiva spajanje pletiva 2 spajanje pletiva 3

Najbolje će biti ako završnu nit ostavite dovoljno dugačku da s njom možete spojiti rad. Svejedno je spajate li dva odvojena dijela pletiva ili jedan komad. Provucite radnu nit kroz iglu te iglu kroz početak pletiva koji spajate. Rubne očice prislonite jedne uz druge tako da vam se preklapaju. Provucite iglu kroz obje niti rubne očice oba dijela rada, te provucite nit.

spajanje pletiva 4 Spajanje pletiva - 5

Čvrsto pritegnite kako bi vam se dijelovi što bolje spojili. Iglu s radnom niti ponovno prebacite na suprotnu stranu i ponovite postupak. Postupak ponavljajte dok ne dođete do kraja dijela koji spajate, a zatim završite, nit odrežite i sakrijte unutar rada.
Za bolje razumijevanje spajanja pletiva pogledajte naš video Kako spojiti dva dijela pletiva.

Za više informacija i video uradaka pretplatite se na naš Youtube kanal.