yarnbombing

Yarnbombing

Yarnbombing je vrsta grafita ili ulične umjetnosti kojim iskazujemo svoje stavove ili šaljemo određenu poruku pomoću pletenih i kukičanih prediva, a ne pomoću boje ili spreja. Grafiti za bake ili bombardiranje pređom najnoviji je prilog ukrašavanju javnih površina i to omatanjem svega zamislivog originalnim pletenim ili heklanim kreacijama. Skupine pletilja zamataju hidrante, postolja prometnih znakova, klupe, stabla, rukohvate u pletene ili heklane šarene kompletiće. Iza svakog yarnbombinga postoji i jasna poruka koja se želi poslati. Takvi prizori sve su češći po ulicama svjetskih metropola. Nije neobično da preko noći neki junak jutro dočeka s čarapicama na nogama ili kapicom na glavi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ThymeWeaver (@thymeweaver)

Yarnbombing u Hrvatskoj

Mogli bismo sa sigurnošću reći da su počeci gerilskog pletinja u Hrvatskoj upravo u Varaždinu. Prije par godina članice grupe Knit a Square Croatia ukrasile su klupice i drvo u parku. Ove godine u suradnji sa Željkom Prstecom i Muzejom anđela postavile su instalaciju Goreći grm. “Instalacija Goreći grm, izrađena je prema biblijskom motivu kada Mojsije susreće Boga i komunicira s njim putem Gorućeg grma. Postavljena je ispred sinagoge i na taj način simbolično ukazujemo na povezanost dviju religija, jer i kršćanstvo priznaje Stari zavjet “– izjavio je umjetnik Prstec.

klupica

Prije par godina u Zagrebu udruga Ozana je postavila veliko vuneno božićno drvce ljubavi i zajedništva. Ove godine kroz projekt Isprepletimo ruke postavili su velike rukaviće s motivima godišnjih doba na stupove u Klinici za psihijatriju Vrapče kao i ispred prostora u Ulici grada Vukovara 235. Prolaznici svakodnevno uživaju u njima.

Yarn Bombing Rijeka

U Rijeci se provodi projekt solidarnosti Yarn Bombing Rijeka, kojeg provodi 5 studentica i Subjekt d.o.o. tijekom 2021. godine. Projekt ima za cilj ojačati međugeneracijsku solidarnost u zajednici, razviti interes prema ručnom radu te pokrenuti riječku yarn bombing zajednicu. Aktivnosti su prvenstveno namijenjene ženskim osobama starije dobi i studenticama. Organiziranjem aktivnosti želi se ojačati kultura solidarnosti u zajednici, osnažiti društvena kohezija i promovirati dobrobit ručnog rada za mentalno zdravlje i socijalno povezivanje. Na poziv PD Kamenjaka, tijekom rujna održane su dvije radionice heklanja na Kantridi, u Parku lovora. Tijekom dva vikenda ukrasio se park šarenim instalacijama koje su najviše razveselile one najmlađe koji su posjetili ukrašeni park u sklopu šetnje organizirane u suradnji s PD Kamenjakom i Gradskom knjižnicom Rijeka.