jesen - naslovnica

Zašto je jesen idealno vrijeme da naučite plesti?

Zašto je jesen idealno vrijeme da naučite plesti? Početkom jeseni ulazimo u neki sasvim drugačiji ritam života. Jesen nam nudi nove početke, planove, obaveze… . Osim što počinje nova školska i akademska godina te  povratak s godišnjih odmora u radnu sredinu, početkom jeseni odlučujemo se i za nove aktivnosti. Dani su sve kraći, postaje hladnije, često pada kiša, sve ranije se povlaćimo u kuću i toplinu doma. Upravo to večernje vrijeme idealno je za odmoriti se od svih ljetnih napora i opustite se. Višak vremena koji provodite u kući iskoristite za stjecanje novih vještina. Jedno do njih je pletenje. Do zime ćete biti pravi virtuoz. Najljepše je naveče biti pokriven s dekicom uz čaj, a igle i vuna dodatno pridonose tom ugođaju.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

What are you guys watching at the moment while working on your #WIP? 📺 #homesweethome @thefarmhousedaily

Objavu dijeli WAK 🐑✌🏻 (@weareknitters)

Gdje i kako naučiti plesti?

Ako još niste vični pletenju svoje prve korake možete naučiti uz nas. Zavirite u rubriku tehnike pletenja i vodit ćemo vas korak po korak dok ne naučite prave i krive očice. Možete pogledati naš YouTube kanal gdje imate mnoštvo tutoriala od kako početi do izrade već složenijih radova. Jedna od opcija je pretražiti održavaju li se radionice pletenja u vašem kraju. Iznenaditi ćete se kolika je ponuda. Vjerovali ili ne danas možete dogovoriti i individualni tečaj pletenja i to on line.

Što vam je potrebno?

Potrebne su vam deblje igle, minimum broj 4. Igle možete kupiti u raznih duljina i raznih materijala. Moja preporuka je što kraće da možete lakše rukovati njima. Da li ćete uzeti metalne ili drvene ovisi o vama. I jedne i druge imaju prednosti i mane.

Vunu uzmite malo deblju što jače boje. Crvena ili narančasta su savršene za početnike. Lako su uočljive i lijepo ćete razlikovati očice. S tamnom vunom je teško raditi.

Što plesti?

Nakon što ovladate početnim nametanjem očica i izradom pravih i krivih očica možete krenuti u izradu nekog jednostavnijeg rada.

Za početak ispletite rukavice bez prstiju, traku za glavu ili šal jednostavnim uzorkom. Brzo će vam trebati prilikom jutarnjih šetnji. To su radovi koji ne zahtjevaju puno vještina, brzo su gotovi, a ispunit će vas zadovoljstvom.

Dekoracije za dom su izvrsna ideja. Možete izrađivati razne podmetače, ali i malo složenije dekoracije kao što su bundeve, listići…… Kada budete spremni za veće radove ispletite dekicu. Do proljeća će biti u punoj uporabi.