Blue Sheep

Blue Sheep vunene loptice

U potrazi za domaćom vunom naišla sam na Blue Sheep vunene loptice za sušilicu i perilicu. Osvojile su me na prvu.  S obzirom da sam već pisala o konceptu spore mode koji postaje ekološka nužnost ove loptice došle su kao šlag na tortu. One su 100 % ekološki proizvod s pašnjaka otoka Krka. Osiguravaju mekano i mirisno rublje bez uporabe kemikalija. Sada svoje radove možete održavati na ekološki prihvatljiv način. To je jedna predivna vunena priča s otoka Krka. Iza koje stoji poduzetnica Jasminka Gršković.

Jasminkina vunena priča

“Moja priča s vunom počela se plesti ne zato što sam sanjala da ću to raditi. Već zato što sam bila slaba pred vunom koju smo svake godine bacali. Imala sam neodoljivu potrebu da je iskoristimo za nešto. Kažem nešto jer tada je moje znanje o vuni bilo ravno nuli. Znala sam plesti, ali nikad  ništa osim šala nisam  isplela. A osim toga  vuna od ovce pramenke nije dovoljno mekana za odjevne predmete. Upoznala sam se na Cresu s tehnikom filcanja i tu je bio spoj kreativnosti i održivog razvoj. Kako radim u vrtiću ova tehnika je bila odlična i za djecu. Tako sam odmah počela znanje primjenjivati s djecom u vrtiću i izvan njega. Željela sam poslati poruku kako vune nije otpad nego sirovina te polaznike naučiti da mogu stvoriti proizvod koji će im omogućiti egzistenciju. Tehnika oblikovanja vune, zbog pjene i tople vode, odmah se jako svidjela najmlađima. Na svakoj radionici oblikuje se tako nešto drugo. U vrtiću filcamo ono što nam treba. Ove jeseni filcali smo lišće za stablo, kuglice za bor, životinje,  Ježurku i njegovu kućicu, girlande, livadu, privjesak za kljuć i  loptice za računske operacije.”

Blue Sheep vunene loptice

“Od kad sam počela filcati radila sam različite loptice: loptice za bor, antistres loptice s mirisom lavande, loptice kao privjesak, kao perlice za ogrlice…. Sve je to bilo vođeno idejom da trošim što više  vune i opet vratim vuni status sirovine.  Zatim me je prijateljica pitala  da joj loptice trebaju za sušilicu. Ona je krenula s izbacivanjem kemikalija iz doma pa tako i omekšivaća. Loptice rastresu rublje i u kombinaciji s octom ga omekšaju. Tako da je ta kombinacija zamjena omekšivaćuu.. U sušilici ujedno skraćuju vrijeme sušenja. Tako sam saznala za novi način korištenja loptica i krenula u izradu brenda. Loptice od vune za sušilicu i perilicu proizvodim od  veljače 2020.”


  “Tada mi je konačno kliknulo u glavi kako se riješiti sve te vune u većim količinama. Bez obzira na cijelu situaciju u svijetu, odlučila sam se na brendiranje proizvoda. To me veselilo iz više razloga. Prvo svijest o očuvanju okoliša raste i moj proizvod doprinosi toj svijesti, Drugo imam proizvod koji nam omogućuje da se iskoriste veće količine vune.Tako je nastao brend BlueSheep. Dio ovog projekta je i  edukacija  stanovništva, kako bi što manje koristili kemikalije, koje završavaju u moru. Brend je i dobio ime BlueSheep, jer nam ta ovca svojim runom pomaže da očuvamo plavu boju mora. Tako postajemo svjesni da je doprinos svakog pojedinca važan i moguć te da se događa – svaki dan.”

Osim vunenih loptica OPG Gršković nudi i ostale domaće proizvode s otoka Krka.