Ethno tekstil

Ethno tekstil

Ethno tekstil je tkalački obrt vlasnice Andree Norris iz Habjanovaca. Posebno mi je drago da vam mogu predstaviti Andreu i njene radove jer je ona jedinstvena čuvarica slavonske tradicije i običaja.

Andrea Norris rođena je u Francuskoj gdje je i provela veći dio života. Ostatak je odlučila provesti u idiličnom slavonskom selu Habjanovci. Nije ona tamo došla slučajno. Vuku je korijeni. To je rodno selo njenog oca. Majka se sa ocem doselila prije 15 godina, a za njom je došla i kći Andrea sa svojom obitelji. Andrea je odlučila užurbani gradski život zamijeniti laganim slavonskim. Ona i majka su velike zaljubljenice u slavonsku tradiciju, običaje i folklor. Istu ljubav svakodnevno prenose na svoju djecu i unuke.

Andrea je i u Francuskoj šivala, kukičala i plela, a majka ju je u Hrvatskoj naučila tkati pa je u Habjanovcima otvorila tkalački obrt Ethno tkanje. Ponuda je prepuna ručno rađenih proizvoda s tradicionalnim motivima. Tu se nalaze torbe, remeni, pernice, futrole, podmetači, tepisi, tkane kuhinjske krpe… Sve što vrijedne ruke izraditi mogu. Neki od proizvoda kod nas su već zaboravljeni i olako smo ih zamijenili potrošnim industrijskim. Osim široke palete tradicionalnih proizvoda u ponudi imaju i domaću ručno predenu vunu. Možete naručiti prirodnu, ali i obojenu vunu. Koja divota! Mi ljubiteljice pletenja tome nikako ne možemo odoljeti.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Andrea Norris (@ethnotekstil)

Ethno tekstil: Etnokuća

Kao prava Šokica njena majka je uredila i „ Etnokuću Abljanovci “ projekt na kojem je godinama radila. Kuća je obnovljena u autentičnom stilu slavonske tradicijske graditeljske baštine. Strogo se držeći pravila obnavljala je kola, štagalj, ambar, bunar, čardak i svinjce. Kuća je građena isključivo blatom i pljevom kao nekada i ispunjena je starinskim namještajem. Sve je upotpunjeno detaljima tako da je sve vrlo autentično. Pravo mjesto za upoznavanje habjanovačke etnološke baštine. Prolazite li kroz Habjanovce nikako nemojte zaobići ovaj slavonski dragulj.

Ako ste u Slavoniji posjetite Habjanovce, a ako ste daleko navratite na stranicu Ethno tekstil .