Isprepletimo ruke!

Isprepletimo ruke!

Udruga „OZANA“ sa Štrikeraj caféom pokreće akciju: Isprepletimo ruke!. Cilj akcije je pletenje i kukičanje rukavića za osobe oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija. Ovo je sjajna prilika da se priključite jednom humanom, veselom i kreativnom projektu.

Cilj akcije:                      Pletenje i kukičanje rukavića za osobe oboljele od Alzheimerove bolesti  i drugih demencija

Pokretač akcije:             Udruga „OZANA“, Centar OZANA i Štrikeraj café

Akciju podržava:            Hrvatsko društvo za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi Hrvatskog  liječničkog zbora, Referentni centar za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi, Klinika za psihijatriju Vrapče, Hrvatska Alzheimer alijansa

Udruga Ozana: Isprepletimo ruke!

Udruga „OZANA“ osnovana je 1991. godine u svrhu poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom i njihovih obitelji. Trenutačno skrbi o do 10 djece predškolske dobi s teškoćama u razvoju. Pored rehabilitacijsko-terapeutskih aktivnosti program objedinjuje i različite sadržaje kojima se osigurava kvalitetnija i obuhvatnija socijalizacija i integracija korisnika u svakodnevni život.

Štrikeraj café je poseban program kroz koji su se otvorili prema zajednici. Svi zainteresirani mogu se pridružiti u aktivnostima kukičanja i pletenja ili se pridružiti  akcijama.

Ovaj put odlučili su pokrenuti akciju (po uzoru na slične akcije u inozemstvu) pletenja i kukičanja rukavića za osobe s Alzheimerovom bolešću i drugim demencijama u Hrvatskoj. Takvi rukavići mogu kod oboljelih umanjiti stres, opustiti ih, zaokupirati i umiriti. Rukavići isto tako mogu stimulirati njihovu motoriku i spoznaju.

Prve su rukaviće namijenili Zavodu za biologijsku psihijatriju i psihogerijatriju Klinike za psihijatriju Vrapče. Izrađivat će ih korisnici Udruge i Centra OZANA te svi okupljeni oko Štrikeraj  café-a, kao i svi ostali koji će se odazvati pozivu preko društvenih mreža i medija.

Kroz ovu  akciju osim toga još jednom žele ukazali na terapeutske učinke koje pletenje i kukičanje mogu imati, te u skladu s epidemiološkom situacijom, organizirati radionice kako bi zainteresiranima pružili mogućnost da usvoje ove korisne vještine i pridruže se u izradi rukavića.

Upute za izradu rukavića

Kako su Ozanovci uvijek pedantni i ažurni poslali su nam detaljne upute za izradu rukavića.

Izrada kvadratića

Izradite kvadrat dimenzija 28*28 ili 30*30 cm. Pri njegovoj izradi možete koristiti ostatke vunica i pamučnog konca koje imate kod kuće. Možete koristiti vunicu bilo kakvog sastava – čistu vunu, mješavine, pamuk, akril, bambus, svilu; molimo vas samo da provjeriti jesu li ugodni za kožu (da ne iritiraju nježnu i osjetljivu kožu oboljelih). Kvadrat možete izraditi pletenjem ili kukičanjem ili kombinacijom istih. Poželjno je da koristite što više različitih boja (veselih, živih boja), vunicu različite debljine i strukture, te što je moguće više različitih uzoraka, posebno onih reljefnih. Ovo je dobra prilika da se prisjetite i  isprobate sve koje znate ili naučite nove. Granica je samo vaša mašta! Ukoliko želite, rukaviće možete plesti ili kukičati i u krug – promjer otprilike 10 cm, duljina 28-30 cm; na tako izrađeni rukavić jedino je malo teže prišivati ukrase

Stavljanje ukrasa

Rukaviće izrađujemo za osobe oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija – koristiti će ih kao pomoć kad se osjećaju izgubljeno i nervozno jer će im privući pažnju, zaigrati njihove ruke, umiriti ih. Zbog toga na njih stavljamo razne ukrase koje mogu opipati ili povlačiti. Iako je web pun raznih ideja i na rukaviće stavljaju svašta, molimo vas da na njih stavljate isključivo mekane ukrase – aplikacije koje ćete izraditi sami ili koje imate kod kuće – čipkice, cvjetiće, leptiriće i slično. Ukoliko želite staviti gumbiće ili kuglice – izradite ih sami! Molimo vas da ne stavljate bilo što tvrdo (drveno, keramičko, plastično) jer se to može otkinuti i kao takvo predstavlja opasnost!Sve što prišivate provjerite nekoliko puta, kako bismo bili sigurni da je čvrsto. Ukoliko niste sigurni kako ih ukrasiti, pošaljite ih nama bez ukrasa, pa ćemo ih mi „doraditi“.

Završavanje

Nakon što su na rukavić stavljeni ukrasi, presavijte ga na pola i spojite u tuljac. Tako završen rukavić, zajedno sa svojim podacima (ime i prezime, mail) pošaljite na

Udruga OZANA

„Isprepletimo ruke“

Ulica grada Vukovara 239

10 000 Zagreb

Udruga „OZANA“ sa Štrikeraj caféom pokreće akciju: Isprepletimo ruke!. Cilj akcije je pletenje i kukičanje rukavića za osobe oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija.