osnovni kvadratić - naslovna

Osnovni kvadratić (granny square)

Osnovni kvadratić (granny square) heklani je kvadratić koji nam može poslužiti pri izradi mnogih odjevnih predmeta, ali i modnih dodataka. Izrada je jednostavna i pogodna za početnike. Nakon nekog vremena kada postanete vještiji možete se upustiti u izradu i složenijih varijacija kvadratića. Ostavimo li ih izrađene same za sebe poslužit će nam kao podmetači za čaše. Možete ih raditi u raznim bojama, a i kombinirati razne boje unutar njih. Izrada kvadratića je prava umjetnost, pogotovo njihovo slaganje u razne oblike i predmete. Smisao kvadratića je da se potroši sav preostali materijal. Oni su pravi Zero Waste proizvodi.  Najčešće se izrađuju šareni, a svaki se završi istom bojom, uglavnom crnom ili bijelom. Tako da poslije kada se spajaju budu lijepo spojeni u smislenu cjelinu. Ako se pitate kako spojiti heklane kvadratiće pogledajte u našoj rubrici Tehnike heklanja.

Materijal za izradu

Za izradu osnovnih kvadratića potrebno vam je pamučnog konca ili vunice u raznim bojama, kukica, igla s tupim vrhom i škarice.

Video upute: osnovni kvadratić (granny square)

U slučaju da vam naše upute nisu baš najjasnije pomozite si videom iz priloga. Svakako se pretplatite na naš YouTube kanal i zajedno s nama otkrijte čarobni svijet heklanja. Svoje radove objavite na društvenim mrežama uz #pletenjenet .

1. Korak

U šematskom prikazu vidite koje predznanje vam je potrebno za njihovu izradu. Znači prilikom izrade ovog kvadratića koristimo osnovni lančić, poluvisoki štapić, visoki štapić te poluštapić.

Klikni za veću sliku

2. Korak

Napravite početnu omču te lančić od četiri očice. Poluštapićem spojite u krug.

Klikni za veću sliku

3. Korak

Podignite tri očice u lančić i zatim napravite dva visoka štapića u središte kruga. Nakon toga ponovite tri puta sljedeći postupak: uradite dvije očice u lančić, te tri visoka štapića u središte kruga.
Krug spojite poluvisokim štapićem.

Klikni za veću sliku

4. Korak

Sada imate između svaka tri visoka štapića luk koji se sastoji od lančića od dvije očice.
U idućem krugu podignite tri očice u lančić i u prvi luk napravite dva visoka štapića. Zatim napravite dvije očice u lančić te tri visoka štapića u taj isti luk.
U ostala tri luka ponovite sljedeći postupak: napravite dvije očice u lančić i tri visoka štapića u luk. Zatim napravite dvije očice u lančić te tri visoka štapića u taj isti luk.
Krug spojite poluvisokim štapićem.

Klikni za veću sliku

5. Korak

Sada imate u svakom kutu po jedan luk od dvije očice u lančiću i jedan luk nasuprot svake stranice.
Podignite tri očice u lančić i u prvi luk napravite dva visoka štapića.
Napravite dvije očice u lančić i tri visoka štapića u luk. Zatim napravite dvije očice u lančić te tri visoka štapića u taj isti luk.
Do kraja kruga ponavljajte sljedeći postupak:
Napravite dvije očice u lančić i tri visoka štapića u luk. Napravite dvije očice u lančić i tri visoka štapića u luk. Zatim napravite dvije očice u lančić te tri visoka štapića u taj isti luk.
Krug spojite poluvisokim štapićem.

Klikni za veću sliku

6. Korak

Kvadratić proširujte koliko god krugova želite. Uvijek počinjete istim postupkom. Podignite tri očice u lančić i u prvi luk napravite dva visoka štapića.
Do kraja kruga radite dvije očice u lančić i tri visoka štapića u luk. S tim da u rubne lukove još jednom ponovite postupak izrade visokih štapića u taj isti luk.
Krug spojite uvijek poluvisokim štapićem.

Klikni za veću sliku