boho kvadratic naslovnica

BOHO kvadratić

BOHO kvadratić (granny square) može nam poslužiti pri izradi mnogih odjevnih predmeta, ali i modnih dodataka. Kvadratići se mogu međusobno spajati na razne načine. Ovisno o količini kvadratića i tehnikama spajanja dobivamo različite predmete. To mogu biti novčanici, male torbice, torbe, topići, suknje, haljine, bluze… Spajati se mogu kukicom, ali i iglom za šivanje. Ostavimo li ih izrađene same za sebe poslužit će nam kao podmetači za čaše. Možete ih raditi u raznim bojama, a i kombinirati razne boje unutar njih. Ovaj kvadratić podsjeća na BOHO stil koji je nekada bio jako u modi, a svako ljeto se vrati u barem jednom segmentu. Bilo u uređenju interijera, oblačenju, načinu života…Kvadratić je rupičastog izgleda te neodoljivo podsjeća na čipku. Vrlo je romantičan. Šematski prikaz pomoći će vam da ga lakše savladate. Potrebno je poznavati simbole za lančić, poluštapić, niski i visoki štapić.

Materijal

Za izradu jednog kvadratića potrebno vam je 10 grama pamučnog konca i odgovarajuća kukica. Uzmete li konac u pastelnoj boji biti će puno romantičniji.

Video: BOHO kvadratić

U videu u prilogu imate detaljan prikaz izrade kvadratića. Uz pomoć šematskog prikaza napravit ćete ih bez problema dovoljno za haljinu.

Za više informacija i video uradaka pretplatite se na naš Youtube kanal.

1. Korak

U šematskom prikazu vidite koje predznanje vam je potrebno za njihovu izradu. Znači prilikom izrade ovog kvadratića koristimo tehnike izrade početne omče, osnovni lančić, poluvisoki štapić, visoki štapić te poluštapić. Sastoji se od četiri kruga.

Klikni za veću sliku

2. Korak

Napravite početnu omču, ali ju nemojte do kraja zatvoriti.
Prvi krug izrađujete provlačeći kukicu kroz početnu omču.
Podignite tri očice u lančić, a zatim dva visoka štapića.
Tri puta ponovite postupak od pet lančića i tri visoka štapića.
Krug zatvorite tako što ćete napraviti dva lančića i jedan visoki štapić u treću očicu prvoga visokog štapića.

Klikni za veću sliku

3. Korak

Podignite jedan lančić i zatim napravite još pet dodatnih lančića. U tri visoka štapića prethodna reda napravite snopić od tri visoka štapića.
Tri puta ponovite izradu pet lančića, niski štapić u treći lančić prethodnog reda, pet lančića te snopić od tri visoka štapića u tri visoka štapića prethodnog reda.
Krug zatvorite tako što ćete napraviti pet lančića i spojiti poluštapićem s prvim lančićem u krugu.

Klikni za veću sliku

4. Korak

Treći krug podignite tri lančića i izradite još tri visoka štapića u tu istu očicu.
Tri puta ponovite sljedeći postupak: u četvrtu očicu prethodnog kruga napravite niski štapić, zatim pet lančića ( preskočite snopić ) i u drugi lančić iza snopića napravite niski štapić.
U niski štapić prethodnog reda ( između pet lančića) napravite četiri visoka štapića, tri lančića, četiri visoka štapića).
Krug završite tako što ćete napraviti u četvrtu očicu prethodnog kruga niski štapić, zatim pet lančića ( preskočite snopić ) i u drugi lančić iza snopića niski štapić.
U niski štapić prethodnog reda ( između pet lančića) napravite četiri visoka štapića, jedan lančić i poluvisokim štapićem spojite u treću očicu prvog visokog štapića u krugu.

Klikni za veću sliku

5. Korak

Završni, četvrti krug počnite s tri lančića i tri visoka štapića u luk od tri lančića prethodnog kruga. Zatim visoki štapić u prvi sljedeći niski štapić, pet lančića, a zatim niski štapić u treću očicu, pet lančića, visoki štapić u idući niski štapić.
Tri puta ponovite sljedeći postupak: četiri visoka štapića, tri lančića, četiri visoka štapića u luk od tri lančića prethodnog kruga.
Visoki štapić u prvi sljedeći niski štapić, pet lančića, a zatim niski štapić u treću očicu, pet lančića, visoki štapić u idući niski štapić.
Krug završite s četiri visoka štapića, tri lančića i spojite poluštapićem s trećom očicom prvog visokog štapića.

Klikni za veću sliku