boho top naslovna

BOHO top

BOHO top nikada ne izlazi iz mode. Uz kratke traper hlačice uvijek je IN. Dolaskom toplijih dana počinjemo se oblačiti sve ležernije i opuštenije. Skidamo sa sebe sve što nas sputava, biramo prozračne, prirodne materijale. Resice, heklani uzorci, romantične haljine sada izlaze iz ormara. Pokušavamo što više biti u skladu sa prirodom. Boho stil upravo to predstavlja. Određeni sklad čovjeka i prirode. Više o Boho stilu možete pročitati na https://en.wikipedia.org/wiki/Boho-chic . Ove godine izrada robe od kvadratića posebno je popularna. Možete pronaći sve. Od torbica, majica, jakni do šeširića. I ovaj top rađen je od kvadratića. Za izradu topa potrebno je 8 kvadratića. Jedina složenija stvar prilikom izrade je uzorak. Ako vam je ovaj uzorak kvadratića previše složen možete se poslužiti i nekim jednostavnijim te ga spojiti kao u uputama. I dalje ćete imati jedinstven unikatni rad. Možete raditi svaki kvadratić u drugoj boji.

Materijal

Za izradu ljetnog topića vam je potrebno: 4 klupka od 50 g pamučnog konca ( dva krem i dva smeđa) te kukica broj 3,5, škarice i kartončić za izradu resica.

Video: BOHO top

S obzirom da je rad ipak malo složeniji popratite i video iz priloga. Za više informacija i video uradaka pretplatite se na naš Youtube kanal.

1. Korak

Napravite osam jednakih kvadratića. Počinjete sa krem bojom. Pratite šemu sa slike.
Napravite početnu omču, ali ju nemojte do kraja zatvoriti.
1. krug izrađujete provlačeći kukicu kroz početnu omču. Podignite tri očice u lančić, a zatim dva visoka štapića. Tri puta ponovite postupak od pet lančića i tri visoka štapića. Krug zatvorite tako što ćete napraviti dva lančića i jedan visoki štapić u treću očicu prvoga visokog štapića.

2. krug podignite jedan lančić i zatim napravite još pet dodatnih lančića. U tri visoka štapića prethodna reda napravite snopić od tri visoka štapića.Tri puta ponovite izradu pet lančića, niski štapić u treći lančić prethodnog reda, pet lančića te snopić od tri visoka štapića u tri visoka štapića prethodnog reda.Krug zatvorite tako što ćete napraviti pet lančića i spojiti poluštapićem s prvim lančićem u krugu.

3. krug podignite tri lančića i izradite još tri visoka štapića u tu istu očicu.Tri puta ponovite sljedeći postupak: u četvrtu očicu prethodnog kruga napravite niski štapić, zatim pet lančića ( preskočite snopić ) i u drugi lančić iza snopića napravite niski štapić. U niski štapić prethodnog reda ( između pet lančića) napravite četiri visoka štapića, tri lančića, četiri visoka štapića).Krug završite tako što ćete napraviti u četvrtu očicu prethodnog kruga niski štapić, zatim pet lančića ( preskočite snopić ) i u drugi lančić iza snopića niski štapić. U niski štapić prethodnog reda ( između pet lančića) napravite četiri visoka štapića, jedan lančić i poluvisokim štapićem spojite u treću očicu prvog visokog štapića u krugu.

4. krug počnite s tri lančića i tri visoka štapića u luk od tri lančića prethodnog kruga. Zatim visoki štapić u prvi sljedeći niski štapić, pet lančića, a zatim niski štapić u treću očicu, pet lančića, visoki štapić u idući niski štapić. Tri puta ponovite sljedeći postupak: četiri visoka štapića, tri lančića, četiri visoka štapića u luk od tri lančića prethodnog kruga. Visoki štapić u prvi sljedeći niski štapić, pet lančića, a zatim niski štapić u treću očicu, pet lančića, visoki štapić u idući niski štapić. Krug završite s četiri visoka štapića, tri lančića i spojite poluštapićem s trećom očicom prvog visokog štapića.

Klikni za veću sliku

2. Korak

Sada kvadratić trebate izravnati kako bismo ga poslije lakše spajali.
Podignite tri lančića i u svaku očicu radite jedan visoki štapić. U svaki luk prethodnog reda radite visoki štapić, poluvisoki štapić, niski štapić, poluvisoki štapić, visoki štapić. U svaki kut napravite dva visoka štapića, dva lančića dva visoka štapića. Zvršite.

Klikni za veću sliku

3. Korak

Spojite smeđu nit i podignite tri lančića. U svaku očicu napravite jedan visoki štapić, a u svaki kut dva visoka štapića, dva lančića, dva visoka štapića. Završite.

Klikni za veću sliku

4. Korak

Kvadratiće posložite kao na slici i međusobno spojite.

Klikni za veću sliku

5. Korak

Krenite spajati s desna na lijevo jer će vam biti lakše. Spojite ih poluštapićima. Možete i iglom ako vam je draže.

Klikni za veću sliku

6. Korak

Preklopite rad kao na slici kako biste pravilno spojili prvi i zadnji kvadratić.

Klikni za veću sliku

7. Korak

Napravite naramenice.
Spojite nit na vrh gornjeg kvadratića. Napravite 30 – 40 lančića i poluštapićem spojite za stražnju stranu. Ponovite i na drugom kvadratiću.

Klikni za veću sliku

8. Korak

Potrebno je još na dnu rada napravite resice.
Odrežite kartončić dužine kvadratića. Oko njega omotajte smeđu nit i prerežite. Dobit ćete hrpu resice koje ćete pričvrstiti za top.

Klikni za veću sliku

9. Korak

Po dvije resice stavljajte na jednu očicu. Resice stavljajte na svaku drugu očicu s tim da obavezno stavite u svaku kutnu očicu. Resice koje nisu pravilne škaricama poravnajte.

Klikni za veću sliku