heklana torbica od kvadratica

Heklana torbica od kvadratića

Heklana torbica od kvadratića jednostavan je i zanimljiv projekt. Kvadratić nam može poslužiti pri izradi mnogih odjevnih predmeta, ali i modnih dodataka. Izrada je jednostavna i pogodna za početnike. Nakon nekog vremena kada postanete vještiji možete se upustiti u izradu i složenijih varijacija kvadratića. Ostavimo li ih izrađene same za sebe poslužit će nam kao podmetači za čaše. Možete ih raditi u raznim bojama, a i kombinirati razne boje unutar njih. Izrada kvadratića je prava umjetnost, pogotovo njihovo slaganje u razne oblike i predmete. Smisao kvadratića je da se potroši sav preostali materijal. Izrađuju se tijekom dužeg vremenskog perioda, a poslije spajaju u dekcie, torbice… Oni su pravi Zero Waste proizvodi. Često se izrađuju šareni, a svaki se završi istom bojom, uglavnom crnom ili bijelom. Tako da poslije kada se spajaju budu lijepo spojeni u smislenu cjelinu. Ako se pitate kako spojiti heklane kvadratiće pogledajte u našoj rubrici Tehnike heklanja. Torbicu sam izradila na jednostavan način spajajući dva kvadratića i izradila sam rućkicu tj. remen.

Materijal za izradu

Za izradu osnovnih kvadratića potrebno vam je pamučnog konca ili vunice u raznim bojama, kukica, igla s tupim vrhom i škarice. Rad ćete spojiti kukicom, a ako želite možete prišiti i dugme.

Video upute: Heklana torbica od kvadratića

U slučaju da vam naše upute nisu baš najjasnije pomozite si videom iz priloga. Svakako se pretplatite na naš YouTube kanal i zajedno s nama otkrijte čarobni svijet heklanja. Svoje radove objavite na društvenim mrežama uz #pletenjenet.

1. Korak

Pripremite dva jednaka kvadratića sljedećim postupkom.
Napravite početnu omču, nemojte ju do kraja pritegnuti.
Podignite tri lančića i izradite jedanaest visokih štapića provlačeći kukicu kroz središte početnog prstena.
Početak i kraj kruga spojite poluštapićem.
U drugom krugu podinite tri lančića i u istu očicu napravite visoki štapić.
Zatim napravite jedan lančić te dva visoka štapića provlačeći kukicu između dva visoka štapića prethodna reda.
Na kraju početak i kraj kruga spojite niskim štapićem.
Promijenite boju niti.
Napravite početnu omču. Kukicu provucite između dva visoka štapića i zahvatite početnu omču. Provucite nit kroz rad. Zahvatite radnu nit, provucite kroz očicu i nova nit je spremna za rad.
Treći krug podignite tri lančića i napravite dva visoka štapića u istu očicu. Zatim izradite jedan lančić te tri visoka štapića provlačeći kukicu ispod lančića prethodnog reda. Ponavljajte cijeli krug, a zatim početak i kraj kruga spojite niskim štapićem.
U četrvrtom krugu formirate kvadrat na sljedeći način:
Izradite tri lančića i napravite dva visoka štapića u istu očicu, zatim jedan lančić i tri visoka štapića provlačeći kukicu ispod lančića prethodnog kruga. Napravite jedan lančić, a zatim formirajte prvi kut vašeg kvadrata.
Napravite tri visoka štapića, jedan lančić i tri visoka štapića provlačeći kukicu ispod lančića prethodnog kruga.
Izradite jedan lančić, a zatim tri visoka štapića provlačeći kukicu ispod sljedećeg lančića prethodnog kruga. Jedan lančić zatim tri visoka štapića provlačeći kukicu ispod lančića prethodnog kruga, te jedan lančić.
Promijenite boju niti.
Napravite tri lančića i dva visoka štapića, zatim jedan lančić i cijeli krug pratite postupak prethodnog kruga.
Znači radite tri visoka štapića provlačeći kukicu ispod lančića prethodnog kruga te jedan lančić. U svakom kutu izradite po dva snopa od tri visoka štapića, a između njih lančić. Početak i kraj kruga spojite niskim štapićem i završite.
Završne niti ušijte u rad.

Klikni za veću sliku

2. Korak

Kvadratiće stavite jedan na drugi tako da je lice rada na van.
Napravite početnu omču, kukicu provucite kroz oba kvadratića i provucite radnu nit. Poluštapićima spojite tri strane rada.

Klikni za veću sliku

3. Korak

Sada izradite ručku tako što ćete napraviti sto lančića.

Klikni za veću sliku

4. Korak

Poluštapićem spojite za iduću stranu kvadratića kao na slici.

Klikni za veću sliku

5. Korak

Podebljajte ručku tako što ćete napraviti u svaki lančić jedan poluštapić. Završite. Torbica je gotova.

Klikni za veću sliku