ljetni top naslovnica

Ljetni top

Heklani ljetni top nikada ne izlazi iz mode. Uz kratke traper hlačice uvijek je IN. Dolaskom toplijih dana počinjemo se oblačiti sve ležernije i opuštenije. Skidamo sa sebe sve što nas sputava, biramo prozračne, prirodne materijale. Resice, heklani uzorci, romantične haljine sada izlaze iz ormara. Pokušavamo što više biti u skladu sa prirodom. Plava boja nas neodoljivo podsjeća na more pa je često naš izbor prilikom izrade radova. Ponekada biramo mornarske kombinacije, nekada tirkizno plavu… Ove godine izrada heklane robe posebno je popularna. Spora moda je uzela maha. Možete pronaći sve. Od torbica, majica, jakni do šeširića. Ovaj top heklan je jednostavnim mrežastim uzorkom. Jedina složenija stvar prilikom izrade je spajanje naramenica. Ispod njega potrebno je nositi grudnjak ili kupaći kostim. Uz malo truda ćete imati jedinstven unikatni rad. Ako vam se svidi izrada okušajte se i u složenijim radovima. Napravite si jedan BOHO top.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Pletenje.net (@pletenjenet)

Materijal

Za izradu ljetnog topića vam je potrebno 200 grama pamučnog konca ( jednobojnog) te kukica broj 3, škarice i igla sa tupim vrhom

Video: heklani ljetni top

S obzirom da je rad ipak malo složeniji popratite i video iz priloga. Za više informacija i video uradaka pretplatite se na naš Youtube kanal.

 

1. Korak

Za ovaj uzorak potrebno je da broj očica bude djeljiv sa sedam. Tako da širinu koju želite obavezno prilagodite broju očica djeljivih sa sedam.
Napravite početnu omču te lančić od 140 (ili po potrebi) očica . Lančić poluštapićem spojite u krug. Dobili ste početni krug oko kojega heklate rad.

Klikni za veću sliku

2. Korak

Cijeli top ćete raditi na isti način, osim naravno naramenica.
Podignite tri očice u lančić, a zatim napravite visoki štapić u sljedeću očicu. Napravite dva lančića, dvije očice preskočite i u treću napravite visoki štapić. Opet napravite dva lančića, dvije očice preskočite, a sad do kraja kruga ponavljajte postupak radeći dva visoka štapića, dva lančića, dvije očice preskočite i u treću napravite visoki štapić. Opet napravite dva lančića, dvije očice preskočite. Na kraju kruga spojite lančić visokim štapićem u treću očicu prvog podignutog lančića u redu.

Klikni za veću sliku

3. Korak

Svaki idući krug ponavljajte postupak kao u KORAK 2. Podignite tri očice u lančić, a zatim napravite visoki štapić u sljedeću očicu. Napravite dva lančića, dvije očice preskočite i u treću napravite visoki štapić. Opet napravite dva lančića, dvije očice preskočite, a sad do kraja kruga ponavljajte: dva visoka štapića, dva lančića, dvije očice preskočite i u treću napravite visoki štapić. Opet napravite dva lančića, dvije očice preskočite. Na kraju kruga spojite lančić visokim štapićem u treću očicu prvog podignutog lančića u redu.
Da bi vam bilo lakše pratiti uzorak ravnajte se po tome da iznad visokog štapića radite visoki štapić, a iznad lančića lančiće.
Radite duljinu koju želite. Ja sam napravila 30 krugova. Na kraju završite i odrežite nit.

Klikni za veću sliku

4. Korak

Da bi top bio gotov potrebno je napraviti naramenice. Dio od kojega ste počeli rad stavite da vam bude gornji i na njega ćete sašiti naramenice budući je on čvršći nego zadnji red.
Naramenice možete napraviti posebno kao trake od četiri visoka štapića i iglom i koncem ih prišiti za top.
Ja sam se odlučila izrađivati odmah iz topa.
Početnu nit uzmite kao mjeru od koje ćete početi. U osmi visoki štapić spojite radnu nit i napravite tri lančića, zatim dva visoka štapića u luk od dva lančića, a zatim još jedan visoki štapić. Okrenite i ponovite tako da napravite tri lančića, a zatim tri visoka štapića. Cijelo vrijeme ponavljajte postupak od tri lančića, i tri visoka štapića.

Klikni za veću sliku

5. Korak

Dužinu radite ovisno o vašim ramenima, a kada ste gotovi spojite na stražnjoj strani. Postupak ponovite i s drugom naramenicom.
Završite, sve niti koje vam vire sakrijte i top je spreman za nošenje.

Klikni za veću sliku