traka za glavu naslovnica

Trake za glavu

Trake za glavu super su za sve koji zimi ne vole nositi kape. Što su šire, grijati će bolje. Djevojčice vole na njima cvjetiće te su im ujedno i ukras za glavu. Nisu zahtjevne za izradu pa su idealne za početnike čak i ako znate samo jedan bod raditi za traku je dovoljan. Idete li na rođendan ne možete bez poklona. Taman imate sat vremena da napravite jednu traku i evo unikatnog poklona. Isto tako na njih ne odlazi puno vune pa ih se može napraviti od ostataka što je meni uvijek draga verzija. Komplet šal i traka za glavu ili pak džemper i traka super su kombinacija. Potrebno vam je manje klupko vune za traku i ostatak nekog komadića druge boje za napraviti cvijet. Traka je lijepa i bez cvijeta, ali ja sam se odlučila raditi sa cvijetom. Romantičnije je.

Materijal

Za heklanje trake za glavu trebate 30 grama deblje vune, odgovarajuću kukicu, škarice i iglu sa tupim vrhom. Za ukras možete iskoristiti cvijet koji ste već prije napravili.

Za više informacija i vide

Video: Trake za glavu

Za bolje razumijevanje pogledajte video iz priloga. Želite li znati više o heklanju i pletenju pretplatite se na naš Youtube kanal.

1. Korak

Uradite početnu omču i 16 očica u lančić. Podignite još jedan lančić, a zatim u svaku očicu uradite po jedan niski štapić.
Okrenite rad.

Klikni za veću sliku

2. Korak

Podignite jedan lančić, a dalje radite niske štapiće u svaku očicu s tim da kukicu provlačite samo kroz prednju nit očice, a ne kroz oba dvije. Znači: provučete kukicu kroz prednju nit očice, zahvatite nit i provučete. Sada imate dvije očice na kukici. Zahvatite nit i provučete kroz obje očice na kukici.
Okrenite rad.

Klikni za veću sliku

3. Korak

Podignite jedan lančić, a dalje radite niske štapiće u svaku očicu s tim da kukicu provlačite samo kroz stražnju nit očice, a ne kroz oba dvije. Znači: provučete kukicu kroz prednju nit očice, zahvatite nit i provučete. Sada imate dvije očice na kukici. Zahvatite nit i provučete kroz obje očice na kukici.
Okrenite rad.

Klikni za veću sliku

4. Korak

Do dužine koja vam je potrebna za traku ponavljajte Korak 2 i 3
1 red : podignite jedan lančić, a dalje radite niske štapiće u svaku očicu s tim da kukicu provlačite samo kroz prednju nit očice, a ne kroz oba dvije.
2 red : podignite jedan lančić, a dalje radite niske štapiće u svaku očicu s tim da kukicu provlačite samo kroz stražnju nit očice, a ne kroz oba dvije.

Klikni za veću sliku

5. Korak

Kada dođete do odgovarajuće dužine trake, preklopite ju tako da lice bude na lice trake. Možete spojiti iglom ili kukicom. Ja sam spajala kukicom poluštapićima.Kukicu provucite kroz očice oba dijela trake, zahvatite nit i provucite kroz očice, ali i kroz očicu na kukici. Ponavljajte do kraja reda.

Klikni za veću sliku

6. Korak

Traka je gotova i potrebno je da napravite cvjetić u boji po želji.
Cvijet radite tako što nametnete šest očica u lančić i spojite poluštapićem u krug.
Radite pet latica tako što ćete napraviti dva lančića, tri visoka štapića, s tim da kukicu provlačite kroz središte kruga, dva lančića i spojiti za krug poluštapićem. Ponovite još četiri puta. Na kraju završite i cvijet je gotov.

Klikni za veću sliku

7. Korak

Cvijet iglom i niti spojite na traku. Traka se može nositi.

Klikni za veću sliku