pletena dekica za bebe

Pletena dekica za bebe

Pletena dekica za bebe najljepši je dar koji možete napraviti sami sebi ili dragoj kolegici koja očekuje prinovu u obitelji. Brzo se plete, jednostavna je za izradu, a radost prilikom odabira boje i materijala od kojih ćete ju raditi je velika. Mnoge trudnice odluče se baš u tijeku trudnoće za tečaj pletenja kako bi svojoj bebi isplele prvu dekicu. Kako se dekica ne bi uvijala rub će se plesti samo pravim očicama, dok će sredina biti ispunjena kvadratićima. Dekica treba da bude malih dimenzija, tako da bude pogodna za dječja kolica. Malo obiđite trgovine jer ima divne vunice posebno obrađene baš za novorođenčad. Čak se mogu prati i na većim temperaturama. Ja sam uzela vunu neutralnih boja koje se prelijevaju da bude pogodna za oba spola.

Materijal

Pletena dekica za bebe treba biti rađena od što kvalitetnijeg materijala, koji ne grebe i ne izaziva alergije. Potrebno je  minimum 200 grama vune i dvije igle pogodne za tu vunu. Na svakom klupku vune piše broj igli koji je najbolje za koristiti. Što su vuna i igle deblje to će dekica biti mekša. Potrebna vam je igla sa tupim vrhom kako biste na kraju niti koje su ostale mogli ušiti.

Video

 

Za više informacija i video uradaka pretplatite se na naš Youtube kanal.

1. Korak

Nametnite 60 očica na iglu za pletenje. Prvu očicu u redu nemojte plesti nego ju samo prebacite kao pravu očicu. Prvih pet redi pletite svaki red samo prave očice. Tko ćete dobiti lijepi rub koji se ne uvija.

Klikni za veću sliku

2. Korak

Sada počinjete izradu kvadratića. Sljedećih pet redi pletite na način da prvih deset očica pletete pravo ( početnu očicu koju prebacujete kao pravu računate kao prvu pravu očicu), pet očica krivo, pet pravo i tako do kraja reda. Red ćete završiti sa pet pravih očica.

Klikni za veću sliku

3. Korak

Sljedećih pet redi pletete prvo pet očica pravo (početnu očicu koju prebacujete kao pravu računate kao prvu pravu očicu), pet krivo, pet pravo...Svaki red završavate s deset pravih očica. Sada se već lijepo vidi formiranje kvadratića i lijevi i desni rub koji je u svakom redu pleten pravim bodom.

Klikni za veću sliku

4. Korak

Nakon što potrošite prvo klupko vune možete koristiti neku od naših tehnika spajanja vune https://www.youtube.com/watch?v=3pZHFzP-SLM ili jednostavno spojiti vunu čvorićem s tim da krajeve ostavite malo duže kako biste ih poslije mogli ušiti da se ne vide. Nastavite plesti.

Klikni za veću sliku

5. Korak

Sada radite gornji rub dekice. Zadnjih pet redi pletite samo pravim očicama kako biste formirali rub.

Klikni za veću sliku

6. Korak

Rad završite tako da provučete iglu kroz dvije očice sa stražnje strane, zahvatite nit i provučete. Novu očicu vratite na lijevu iglu i ponavljate postupak dok vam ne ostane jedna očica na igli, a zatim odrežete nit malo dužu, provučete kroz tu zadnju očicu i pritegnete. Sve niti koje vam vire ušijete u dekicu da se ne vide.

Klikni za veću sliku