jednostavna kapa - naslovnica

Jednostavna kapa

Jednostavna kapa jako je zanimljivi modni trend. zanimljivost joj daje ogroman PomPom na vrhu. Za izradu možete kombinirati različite uzorke. Sinonim za pletenje i jesu pletene kape i šalovi. Upravo zbog toga pletenje kapa neka bude vaša zanimacija. Kape mogu biti jednostavne, šarene i s uzorcima. Mogu biti s Pom- Pomom na vrhu kao i bez. Možete ih plesti na okrugle igle, setom igala s duplim vrhom, ali i koristeći samo dvije igle za pletenje. Ovisno o debljini vune koju koristite kape možete podjeliti na zimske i proljetne. Neke kape su isključivo modni dodatak. Neke su pak tu da nas štite od hladnoće i vjetra. Za pravu mjeru svakako zavirite u Tablicu veličina kape

Materijal za izradu: Jednostavna kapa

Za izradu ove kape trebate 100 grama vune te set od pet igala, iglu sa širokom ušicom i naravno škarice. Potrebno je poznavanje tehnike pletenja u krug i izrade Pom-poma.

Video upute

Video upute s našega kanala pomoći će vam da lakše ispletete i ostale radove. Ako ste lijevak nije problem. I za vas smo snimili korisne tutoriale. Pogledajte i ostale tehnike pletenja i napravite sami svoje radove. Radove objavite na društvenim mrežama i stavite #pletenjenet . Za više informacija posjetite naš Youtube kanal.

1. Korak

Nametnite 80 očica na iglu za pletenje. Važno je da broj očica bude djeljiv sa četiri. Broj očica koji ćete nametnuti ovisi o debljini vune kao i o setu igala koji upotrebljavate. Očice podijelite na četiri igle tako da na svakoj igli imate 20 očica. Lijepo ih posložite kako biste mogli nastaviti plesti u krug.
Igla na kojoj se nalazi nit za pletenje treba biti sa desne strane.

Klikni za veću sliku

2. Korak

Prvi krug pletite dvije očice pravo, dvije krivo i tako do kraja kruga. Krug je gotov kada ispletete očice sa sve četiri igle.
Drugi krug pletite prvo jednu očicu pravo, a zatim do kraja kruga ponavljajte dvije krivo, dvije pravo, zadnja očica će biti pravo.
Do kraja rada ponavljajte prvi i drugi krug.

Klikni za veću sliku

3. Korak

Ovim postupkom dobit ćete jednostavni patent uzorak. Prilikom odabira dužine kape uzmite u obzir da ćete donji dio zavrnuti , a gornji pritegnuti. Najbolje je da isprobavate dok radite.

Klikni za veću sliku

4. Korak

Kada ispletete dovoljnu dužinu kape potrebno je da napravite kraj. Za to vam je potrebna igla sa širokom ušicom. Nit odrežite i to malo dužu. Sada počinjete sa iglom na kojoj se nalazi završna nit. Iglu provucite kroz sve očice na igli, zatim to napravite i sa preostale tri igle, a zatim pritegnite.

Klikni za veću sliku

5. Korak

Od ostatka vune napravite PomPom kao što je prikazano na http://pletenje.net/tehnike_pletenja/kako-napraviti-pompom/. Neka bude što veći i bogatiji. Prišijte ga na vrh kape. Vaša kapa je završena, ponosno ju nosite i pošaljite fotografije svojih radova.

Klikni za veću sliku