veličina kape

Veličina kape

Najčešće pitanje pri izradi kapa je koju veličinu kape napraviti. Veličina kape ovisi o više elemenata. Dvije su ključne veličine. Obod kape i dubina kape. Obod kape je uvijek nešto manji nego što je sam obod glave budući su kape rastezljive i čvrsto trebaju pristajati na glavi. Bilo da kapu pletete ili heklate možete se koristiti istim mjerama. Obod kape vam predstavlja donji dio kape, a dubina kape je mjera od vrha do dna kape. Ako je kapa dublja od preporučene neće smetati, ali ako je manja, nikako neće biti uredu. Neće prekriti cijelu glavu.

Broj očica koje ćete nametnuti prije svega ovisi o debljini vune, ali i broju igle ili kukice s kojom radite. Zato je potrebno da napravite probni uzorak pomoću kojeg ćete preračunati broj očica.

Tablica u prilogu će vam pomoći da lakše odredite veličinu kape s obzirom na dob osobe kojoj kapu radite. Ako radite traku za glavu tada iz tablice veličina kape uzmite samo obod glave.

Video

Nakon što ste odabrali pravu veličinu za vašu kapu, vrijeme je da ispletete jednu. Video u prilogu biti će vam od koristi. Ipletite, uslikajte i objavite na društvenim mrežama uz #pletenjenet. Za više informacija i video uradaka pretplatite se na naš Youtube kanal.