šarene čarape - naslovnica

Šarene čarape

Svakom početniku u pletenju pravi su izazov pletene šarene čarape. Na prvi pogled njihova izrada izgleda složena, ali i nije. Jedini zahtjevan dio je izrada pete koju ćete lako svladati budete li pratili naše korake i pogledali naš video. Potrebna vam je šarena vuna i set igala s dva vrha. U pletenju čarapa postoji nešto posebno. Na društvenim mrežama možete pronaći mnoge grupe koje su posvećene upravo pletenju čarapa. Negdje je u pitanju grupno pletenje gdje članovi pletu po istom predlošku. Nekada se radi o razmjeni mustri ili modela. U nekima svatko pokazuje svoje radove. Kako god bilo svugdje se osjeća ta posebna zanimacija za pletenje čarapa. Predivne boje i inspiraciju za vaše čarape možete pronaći u web trgovini Yarndale .

Materijal za izradu čarapa

Za pletenje ovih jednostavnih čarapa potrebno vam je: 100 grama vune  set igli s duplim vrhom, igla sa širokom ušicom i škarice. Želite li da vam rad bude zanimljiviji uzmite neku šarenu vunu. Čarape možete plesti duže ili kraće ovisno o vašim željama.

Video: Kako se pletu šarene čarape

Pogledajte video u prilogu za lakše spajanje i pletenje čarapa. Ukoliko ste lijevak nije problem. I za vas smo snimili mnoštvo videa, samo ih potražite. Za više informacija i video uradaka pretplatite se na naš Youtube kanal.

1. Korak

Nametnite četrdeset očica i podijelite na tri igle. Na jednu stavite šesnaest očica, a na ostale dvije po dvanaest očica. Pletite u krug rebrastim bodom dvije očice pravo, dvije očice krivo. Pletite tako ovisno koliko želite da vam bude gornji dio dugačak. To je gornji dio čarape koji je malo uži i elastičniji od ostatka. Zatim dva centimetra pletite u krug samo pravim očicama.

Klikni za veću sliku

2. Korak

Nastavite plesti samo na igli koja ima šesnaest očica i to tako da pletete jedan red pravo, okrenete pletivo i drugi red pletete krivo s tim da pazite na izradu rubnih očica tj, zadnju očicu u redu pletite kao okrenutu pravu, a prvu očicu uvijek prebacite kao krivu očicu. Tako pletite idućih osamnaest redi.

Klikni za veću sliku

3. Korak

Najsloženiji dio pri izradi čarape je oblikovanje pete. Još uvijek pletete samo sa iglom na kojoj je šesnaest očica. Pratite sljedeći postupak
1. Ispletite pravo 11 očica ,a dvanaestu i trinaestu ispletite zajedno kao okrenutu pravu
2. okrenite pletivo ( tri očice će vam ostati neispletene) i prvu očicu prebacite kao krivu , ispletite šest očica krivo, dvije pletite zajedno kao okrenute prave
3. okrenite pletivo (tri očice su ostale neispletene), prvu prebacite kao krivu očicu, šest ispletite pravo, dvije pletite zajedno kao okrenute prave
ponavljajte postupak dok sve rubne očice ne pokupite tj. dok vam ne ostane osam središnjih očica

Klikni za veću sliku

4. Korak

Sa iglama koje su bile po strani podignite 10 očica i nastavite plesti u krug prave očice. Prvu iglu smatramo onu s osam očica pete.
Svaki drugi krug na drugoj igli ispletite drugu i treću očicu zajedno pravo te na četvrtoj igli drugu i treću očicu odozada ispletite zajedno pravo. Ponavljajte postupak sve dok ponovno ne budete imali ukupno četrdeset očica koje raspodijelite na četiri igle. S tim da osam očica pete koje su na jednoj igli podijelite na dvije igle (na svaku četiri očice). Pletite pravim bodom sve do početka prstiju.

Klikni za veću sliku

5. Korak

Svaki drugi krug oduzimajte očice tako što ćete isplesti zadnje dvije očice zajedno pravo na prvoj i trećoj igli te prve dvije očice zajedno pravo na drugoj i četvrtoj igli. Ponavljajte postupak sve dok na svakoj igle ne preostanu po dvije očice, odrežite nit, provucite kroz iglu za šivanje, te ju provucite kroz preostale očice, čvrsto pritegnite te s unutrašnje strane prišite!

Klikni za veću sliku