peta na carapi - naslovnica

Kako se plete peta na čarapi

Nakon pletenja prvih šalova, kapa i ostalih jednostavnijih predmeta svaka pletilja poželi isplesti čarape. I to se čini kao nemoguća misija. Prvo se mora uloviti u koštac sa setom od pet igala što ne izgleda niti malo jednostavno, ali nakon ovladavanja i te prve prepreke na red dolazi izrada peta na čarapi. Prilikom pletenja čarapa najsloženiji dio je formiranje i oblikovanje pete. Za taj dio potrebno je malo vještine. Pratite li naše upute i taj najsloženiji dio neće biti problem.

Izrada pete

Za širinu pete uzimate trećinu očica i pletete jedan red pravo, jedan krivo (u tom dijelu više ne pletete u krug). Za visinu pete pletete 18-20 redi ovisno o veličini i širini noge za koju izrađujete čarape. Nakon što ispletete potreban broj redova počinje onaj najteži dio, a to je oblikovanje pete. Podijelite očice na tri približno jednaka dijela. Važno je da na oba ruba imate jednak broj očica. Ja sam u svom slučaju podijelila 7-6-7 očica.

peta na carapi - 1

Pletite pravo dok ne dođete do treće skupine očica (tj. do druge trakice koju ste uzeli za označavanje). U ovom primjeru pleteno je 13 očica pravo. Zatim ispletite sljedeće dvije očice zajedno pravo.

peta na carapi - 2

VAŽNO: ne pletete dalje, ostaje vam neispletenih očica (na mom primjeru pet) nego okrećete rad, prvu očicu prebacite kao krivu i dalje pletete krivim bodom dok ne dođete do označenog dijela. Tada ispletete dvije očice zajedno krivo. Opet vam ostaju neispletene očice.

Okrenite rad, prvu očicu prebacite pravo, ostale pletete pravo. Uočit ćete mali razmak između ispletenih očica i onih neispletenih. Isplest ćete zajedno zadnju ispletenu i prvu neispletenu očicu.

Okrenite rad i ponavite postupak, ali krivim bodom.

Ponavljajte dok ne ispletete sve očice.

peta na čarapi - 3

U ovom primjeru objašnjeno je samo oblikovanje pete koje stvara najviše problema. Za izradu cijelih čarapa pogledajte u izradi predmeta kako se pletu čarape.

Za bolje razumijevanje pogledajte ostale video uratke na našem Youtube kanalu ili pogledajte ovdje video Kako se plete peta na čarapi.