kapica za palcice

Kapica za Palčiće

Kapice za Palčiće preuzete su iz fb grupe Kapice i dekice za Palčiće i novorođenčad. Kapice koje se ispletu doniraju se bolnicama. Rade se sa setom igala s dva vrha br. 4 ili kružnim iglama, a materijal mora biti 100% sintetika. Obavezno je poštivanje higijenskog minimuma pri izradi kape. Kapa ne smije imati upletene kose, dlake od kućnih ljubimaca…. Sinonim za pletenje i jesu pletene kape i šalovi. Upravo zbog toga pletenje kapa neka bude vaša zanimacija. Kape mogu biti jednostavne, šarene i s uzorcima. Mogu biti s Pom- Pomom na vrhu kao i bez. Možete ih plesti na okrugle igle, setom igala s duplim vrhom, ali i koristeći samo dvije igle za pletenje. Ovisno o debljini vune koju koristite kape možete podjeliti na zimske i proljetne. Neke kape su isključivo modni dodatak. Neke su pak tu da nas štite od hladnoće i vjetra. Za pravu mjeru svakako zavirite u Tablicu veličina kape

Materijal za izradu: Kapice za Palčiće

Za izradu ove kape trebate 100 grama pređe 100% sintetika te set od pet igala br- 4, iglu sa širokom ušicom i naravno škarice. Potrebno je poznavanje tehnike pletenja u krug.

Video upute

Video upute s našega kanala pomoći će vam da lakše ispletete i ostale radove. Ako ste lijevak nije problem. I za vas smo snimili korisne tutoriale. Pogledajte i ostale tehnike pletenja i napravite sami svoje radove. Radove objavite na društvenim mrežama i stavite #pletenjenet . Za više informacija posjetite naš Youtube kanal.

1. Korak

Potrebno je nametnuti 68 očica na iglu za pletenje, a zatim ih rasporediti na tri igle za pletenje. Neka na svakoj igli bude paran broj očica. Najbolje ih je rasporediti tako da bude 22, 22, 24 očice na svakoj igli. Igle se razmjeste u krug tako da igla s radnom niti mora biti s desne strane i sa četvrtom iglom se počinje plesti.

Klikni za veću sliku

2. Korak

Pletete u krug jednu očicu pravo, jednu krivo. Svaku iglu počinjete s pravom očicom, a završavate s krivom očicom. Tako pletete u krug do visine 12 cm.

Klikni za veću sliku

3. Korak

Sada ćete oduzimati očice. Od dvije očice napravite jednu tako što ćete početi s pravom očicom. Provucite iglu iza prave i krive očice (s desna na lijevo), zahvatite nit i provucite. Od dvije očice ste dobili jednu. Ponavljajte tako u krug. Na kraju kruga ćete imati 34 očice.

Klikni za veću sliku

4. Korak

Tri kruga pletite samo prave očice. Sada rasporedite očice tako da imate 12,12,10 očica na igli.

Klikni za veću sliku

5. Korak

U ovom krugu opet oduzimate očice tako što od svake dvije napravite jednu očicu. Dobit ćete 17 očica u novom krugu.

Klikni za veću sliku

6. Korak

Radite tri kruga prave očice.

Klikni za veću sliku

7. Korak

Odrežite završnu nit i provucite ju kroz iglu za pletenje. Skinite očice sa igli i provucite nit. Jako pričvrstite.

Klikni za veću sliku

8. Korak

Sa unutarnje strane završite rad i završnu nit ušijte.
Kapica je gotova.

Klikni za veću sliku