muški šal

Muški šal (za početnike u pletenju)

Muški šal može napraviti svaka početnica bez problema. Za razliku od ženskih šalova koji su uvijek dugački s uzorkom, muški su jednostavni i puno kraći. Baš zbog toga dobri su za početnike u pletenju. Šalovi su i inače asocijacija za pletene radove. Štrikanje i inače počinje izradom šalova. Pogodni su za vježbanje jer se cijelom dužinom rada plete isti uzorak. Ako niste iskusni u pletenju netko vam može započeti i završiti rad, a vi samo pletete sredinu. Šalovi mogu biti dugački, kratki, okrugli. Uzorak kojim se plete šal ne smije se uvijati, mora ostavljati ravne rubove. U protivnom šal ne bude lijep. Sviđa li vam se mustra kojoj se rubovi uvijaju, tada prve tri očice i zadnje tri očice u redu pletite samo pravo. Tako ćete svaki uzorak izravnati. Šalove možete plesti sebi, ukućanima, ali i u humanitarne svrhe. Ovisno o debljini vune biti će zimski, proljetni…

Materijal za izradu: Muški šal

Za ovaj šal trebate 150 grama vune i odgovarajuće igle broj 5. Od dodatnog pribora trebate škarice i iglu sa širokom ušicom. Cijeli šal plete se jedna pravo, tako da dodatne vještine nisu potrebne.

Video upute

Uz video upute lakše ćete isplesti i složenije radove. Ispadne lii vam očica ili trebate oporiti dio rada i za to smo snimili tutoriale. Za više infromacija pogledajte naš Youtube kanal.

1. Korak

Nametnite 26 očica bilo kojom metodom. Broj očica može biti i proizvoljan jer nije bitan za praćenje uzorka. On vam određuje širinu rada.

Klikni za veću sliku

2. Korak

Cijeli rad ponavljajte izradu pravih očica. Sve očice od prve do zadnje radite pravo.

Klikni za veću sliku

3. Korak

Kada potrošite prvo klupko i prijeđete na drugo vunu morate spojiti. Najbolje kao na slici. Napravite jednostavan čvor s tim da vam niti ostanu dosta dugačke kako biste poslije mogli te dijelove ušiti da se ne vide.

Klikni za veću sliku

4. Korak

Nakon željene dužine završite. Iglu provucite kroz dvije očice kao da radite pravu očicu. Dobivenu očicu vratite na radnu iglu i ponavljajte do kraja. Kada ostanete na zadnjoj očici odrežite radnu nit i provucite kroz tu očicu. Radnu nit ušijte u rad.
Šal ste završili.

Klikni za veću sliku