Pletena cizma za bozic - Naslovnica

Pletena čizma za Božić

Pletena čizma za Božić može se raditi sa svakakvim uzorcima. Jedan od prigodnih je opisan u ovome radu. Već početkom prosinca čizme nas neodoljivo podsjećaju na predstojeće blagdane. Blagdani su predivno vrijeme za zanos i puštanju mašti na volju. Pogotovo kada s djecom možete izrađiveti ukrase prema vašem ukusu. U adventsko vrijeme blagdana radujemo se okićenom gradu, dućanima, mjestima gdje radimo, ali najviše volimo kada u svom domu napravimo bajkoviti ugođaj. Kupovni ukrasi su možda lijepi, šareni ili blještavi međutim oni nemaju uvijek nužno emocionalnog zanosa. Pletenu čizmu sigurno nećete tako lako zamjeniti novom samo zato što je druge boje ili dizajna. Plesti možete i ostale ukrase. Posebno lijepe su kuglice za bor. Adventski kalendar isto je odlična investicija. Poslije vrećice možete raspoređivati kako god želite.

Materijal za izradu: Pletena čizma za Božić

Za izradu čizme potrebno vam je 100 grama crvene vune i 50 grama bijele, igle sa duplim vrhom. Od dodatnog pribora pripremite iglu za izradu pletenica, iglu s tupim vrhom i škarice.

Video

Za bolje razumjevanje samog oblika izrade čizme pogledajte video u prilogu. Ukoliko ste lijevak nije problem. I za vas smo snimili videe koji će vam pomoći da pletete.

Za više informacija i video upute posjetite naš Youtube kanal.

1. Korak

Gornji dio čizme pletete bijelom bojom. Nametnite 48 očice i podijelite na četiri igle po 12 očica na svakoj igli te pletite u krug.
- Prvi red pletete dvije očice krivo, četiri pravo i ponavljate do kraja kruga
- Drugi i treći red pletete kao i prvi
- Četvrti red pletete dvije očice krivo, dvije očice stavite na pomoćnu iglu i držite ispred pletiva te ispletete dvije sljedeće očice pravo, a nakon njih pletete očice s pomoćne igle istopravo, ponavljate u krug do kraja pletiva
Tri puta ponovite postupak od prvog do četvrtog reda.

Klikni za veću sliku

2. Korak

Nastavite plesti pravim bodom crvenom bojom i to po sljedećoj šemi. Svaki kvadratić predstavlja jednu očicu, prazni se rade crvenom bojom, a s križićem bijelom bojom. Sve pravim bodom.

Klikni za veću sliku

3. Korak

Sada je potrebno isplesti petu. Uzmite šesnaest očica i pletite samo očice na toj igli jedan red pravo, a jedan krivo, tako da dobijete i dalje glatki bod s tim da prvu očicu radite kao okrenutu pravu, a zadnju samo prebacite kao da radite krivu očicu. Tako pletite 18 redi i završite s krivim bodom.

Zatim pletite pravo jedanaest očica i onda dvanaestu i trinaestu zajedno, zatim okrenite pletivo i pletete unazad ostavljajući tri očice nepletene . Pletete sedam očica krivo i dvije zajedno krivo, opet vam ostaju tri očice nepletene , ali sa suprotne strane , a vi pletete nazad sedam očica pravo, te dvije zajedno pravo i tako ponavljate dok ne pokupite sve očice koje su ostajale nepletene. Potrebno je na kraju da vam ostane šest očica na igli.

Klikni za veću sliku

4. Korak

Sa svake strane dijela gdje radite petu podignite po devet očica. Sve očice raspodijelite na četiri igle .
Nastavite plesti pravim bodom u krug. Svaki drugi red oduzmite po jednu očicu na svakoj igli dok ne dođete na deset očica po igli. Zatim 25 reda pletite pravo te nakon toga podijelite očice na dvije igle, jedna je stopalo druga gornji dio i na svakom kraju svaki drugi red oduzmite po očicu dok ne dođete do deset očica na svakoj igli tada odrežite nit i spojite završetak čizme.
Na kraju kukicom izradite vrpcu koju će vam poslužiti kao kukica za čizmu

Klikni za veću sliku