Pletena kapa - Naslovnica

Pletena kapa

Pletena kapa prvo je što želite isplesti nakon što ovladate pletenjem. Za izradu možete kombinirati različite uzorke. Sinonim za pletenje i jesu pletene kape i šalovi. Upravo zbog toga pletenje kapa neka bude vaša zanimacija. Kape mogu biti jednostavne, šarene i s uzorcima. Mogu biti s Pom- Pomom na vrhu kao i bez. Možete ih plesti na okrugle igle, setom igala s duplim vrhom, ali i koristeći samo dvije igle za pletenje. Ovisno o debljini vune koju koristite kape možete podjeliti na zimske i proljetne. Neke kape su isključivo modni dodatak. Neke su pak tu da nas štite od hladnoće i vjetra. Za pravu mjeru svakako zavirite u Tablicu veličina kape

Materijal za izradu: Pletena kapa

Za izradu ove kape trebate 100 grama vune te set od pet igala, iglu sa širokom ušicom i naravno škarice. Potrebno je poznavanje tehnike pletenja u krug i oduzimanja očica.

Video upute

Pogledajte video za bolji uspjeh vašega rada. Video upute s našega kanala pomoći će vam da lakše ispletete i ostale radove. Ako ste lijevak nije problem. I za vas smo snimili korisne tutoriale. Pogledajte i ostale tehnike pletenja i napravite sami svoje radove. Radove objavite na društvenim mrežama i stavite #pletenjenet . Za više informacija posjetite naš Youtube kanal.

 

1. Korak

Nametnite osamdeset očica i raspodijelite na četiri igle. Ako radite s tanjom niti uzmite veći broj očica, ali neka bude djeljiv s četiri kako biste lakše pratili uzorak. Na svakoj igli je potrebno da bude dvadeset očica. Igle raspodijelite tako da možete početi plesti u krug. Pletite dvije očice pravo, dvije krivo. I tako ponavljajte svaki krug. Dobivate rebrasti bod koji lagano skuplja pletivo tako da će vam kapa prianjati bolje uz glavu. Tim bodom radite nekih pet, šest centimetara.

Klikni za veću sliku

2. Korak

Dalje do željene dubine kape plest ćete samo prave očice. Znači svaki krug pletete prave očice nekih deset do petnaest centimetara. Na licu kape dobivate glatki bod. Kod pletenja u krug uvijek pletete s lica pletiva, rad ne okrećete.

Klikni za veću sliku

3. Korak

Nakon što ste ispleli željenu dubinu kape potrebno je suziti kapu prema vrhu. To ćete učiniti tako što ćete u svakome drugom krugu na svakoj igli isplesti prve i zadnje dvije očice zajedno pravo. Znači jedan krug pletete sve očice pravo, a u drugom krugu prve i zadnje dvije očice sa svake igle ispletete zajedno pravo. Ponavljate dok vam na svakoj igli ne ostane po dvije očice.

Klikni za veću sliku

4. Korak

Odrežite nit malo dulju, provucite ju kroz iglu sa širokom ušicom te pomoću nje skinite preostale očice s igli. Jako pritegnite kako bi vam se rad skupio i prišijte s unutarnje strane kape.

Klikni za veću sliku