Pletene čizmice za bebe

Pletene čizmice za bebe puno su jednostavnije za izradu od složenih čarapa koje inače pletemo za odrasle. Pletu se bez posebnih tehnika pletenja, jednostavnim bodovima. Najčešće se kombinira glatki i rebrasti bod, ali mogu i ostali bodovi. Pletu se jednostavno s dvije igle iz jednog dijela koji se poslije spoji. Kombinacijom raznih uzoraka i boja možete dobiti razne zanimljive oblike čizmica. Najbolje ih je raditi s mekanom softy vunicom kako bi bile što ugodnije za nositi. Za njih ne odlazi puno materijala tako da od ostatka klupka možete odmah isplesti i rukavice ili kapicu. Pletenje za najmlađe izaziva pravu ovisnost. Kada jednom počnete inspiracija dolazi sama od sebe. Pregršt boja, materijala i uzoraka koje možete upotrijebiti napraviti će od vas pravog kreativca. Svi radovi su malih dimenzija pa su brzo i gotovi.

Materijal za izradu

Za izradu čizmica trebate 100 grama softy vune posebno obrađene za bebe. Pletu se običnim iglama za pletenje. Od dodatnog pribora trebate škarice i iglu sa širokom ušicom.

Video: Pletene čizmice za bebe

Uz pomoć videa u prilogu ispletite svoje prve čizmice. Osim čizmica možete isplesti i rukavice, kapicu ili pak dekicu. Pomognite si ostalim tehnikama pletenja za lakši rad. Za bolje razumijevanje posjetite naš Youtube kanal.

1. Korak

Jednostavnim nametanjem nametnite 50 očica i šest centimetara pletite sve očice svaki red samo pravo.

Klikni za veću sliku

2. Korak

Prvih petnaest očica završite tako što ćete dvije očice isplesti zajedno pravo, zatim novu očicu vratite na radnu iglu i ponovite postupak. Tako završite petnaest očica.

Klikni za veću sliku

3. Korak

Sljedećih dvadeset očica pletite jednu očicu pravo, jednu krivo.

Klikni za veću sliku

4. Korak

Preostalih petnaest očica završite tako što ćete dvije očice isplesti zajedno pravo, zatim novu očicu vratite na radnu iglu i ponovite postupak. Odrežite radnu nit i provucite kroz zadnju očicu na igli.
Prislonite radnu nit na rad i nastavite plesti jednu očicu pravo, jednu krivo sljedećih deset centimetara.
Završite rad tako što ćete dvije očice isplesti zajedno pravo, zatim novu očicu vratite na radnu iglu, isplesti dvije očice zajedno krivo, novu očicu vratite na radnu iglu i ponavljajte do kraja rada. Završite.

Klikni za veću sliku

5. Korak

Rad preklopite kao na slici. Provucite završnu nit kroz iglu za širokom ušicom i provucite kroz rad cik, cak kao na slici. Pritegnite nit i dobro pričvrstite za rad.

Klikni za veću sliku

6. Korak

Donji i bočni dio sašijte iglom za šivanje. Završne niti ušijte u rad i cijeli postupak ponovite sa drugom čizmicom.

Klikni za veću sliku