pletene stucne naslovnica

Pletene štucne (grijači za noge)

Pletene štucne kako ih zovu u mom kraju najbolji su zimski modni dodatak. Za sve mame i bake koje se brinu da će se njihove djevojčice prehladiti, štucne su idealno rješenje. Mogu se raditi u svim bojama i uzorcima. Brzo su gotove, univerzalni su poklon i nikada ne izlaze iz mode. Najljepše stoje na tajice. U plesnim grupama ih vrlo često koriste. Mogu se plesti u krug ili samo ravno pa ih poslije spojiti. Ja sam koristila set od četiri igle sa duplim vrhom i plela u krug.

Za više informacija i video uradaka pretplatite se na naš Youtube kanal.

1. Korak

Potrebna vam je deblja vuna i set od četiri igle. Izrađivat ćemo samo u jednoj boji. Radi li se o mlađoj osobi bit će dovoljno da nametnete 30 očica i rasporedite ih na tri igle. Na svaku iglu stavite deset očica. Ako pletete za odraslu osobu povečajte broj nametnutih očica, ali nikakako ne previše da ne bi ispadale s nogu. S obzirom da rad radimo s jednostavnim uzorkom broj očica nije bitan. Može biti i neparan.

Klikni za veću sliku

2. Korak

Rasporedite igle na stol tako da vam u desnoj ruci bude igla na kojoj je još uvijek radna nit, a u lijevoj prva početna igla.Pazite da vam se igle međusobno ne isprepletu. Sa slobodnom iglom ispletite prvu očicu s prve igle pravo na način da radnu nit držite iza igle, u prvu očicu iglom zabodite od naprijed s lijeva u desno. Zahvatite radnu nit i provucite. Tako ćete spojiti u krug vaš rad.

Klikni za veću sliku

3. Korak

Pletite dva kruga pravih očica,a zatim dva kruga krivih očica. Lako ćete prepoznati da ste na kraju kruga. To vam je na onom dijelu gdje vam visi početna nit. Potrebno je da napravite šezdeset krugova. Možete i više. Ovisno o visini štucni koju želite napraviti.

Klikni za veću sliku

4. Korak

Završite rad nekom od tehnika koju najčešće koristite.

Klikni za veću sliku