reglan dzemper

Reglan džemper

Reglan (raglan) džemper poseban je upravo zbog toga što se radi bez dodatnih spajanja. Ovaj oblik džempera pristaje svima. Ako se plete kao u ovom primjeru od vrha prema dnu popularnog naziva „top-down reglan“ onda je posebno pogodan za izradu djeci jer se može lako povećati na rukavima i dnu. Uvijek koristim okrugle igle jer zbog dodavanja očica rad u jednom dijelu postaje prevelik za set igala s duplim vrhom. Cijeli rad pletu se prave očice. S obzirom da je pletenje džempera zahtjevnije od izrade šala mnoge pletilje se boje upuštanja u tu avanturu. Što je uzorak složeniji, izgled rukava neobičniji to će i sam rad biti teži. Složenost rada ovisi i o obliku vratnog izreza te izrezu oko rukava. Nemate li iskustva u pletenju krenite s jednostavnijom verzijom. Kako biste znali koliko očica uzeti da rad bude baš po vašoj mjeri pogledajte kako se preračunavaju očice iz probnog uzorka.

Materijal za izradu

Potrebno vam je 600 grama vune, okrugle igle koje po broju odgovaraju kupljenoj vuni, set igala s duplim vrhom, škarice te igla za šivanje. Od dodatnog pribora bilo bi dobro da imate markere za označavanje očica, a ako ne poslužiti će i trakice vune.

Video: Reglan džemper

Nakon što pregledate pisane upute o izradu džempera bilo bi dobro da pogledate video u prilogu. Izrada džempera tada će biti puno lakša i jednostavnija. Za više informacija i video uradaka pretplatite se na naš Youtube kanal.

1. Korak

Potrebno je nametnuti 40 očica za ovratnik. Spoji se krug i isplete prvi red pravo.
U idućem krug rade se isto samo prave očice s tim da se umetnu markeri kako bismo označili mjesta za dodavanje očica.
Markere ćete rasporediti na sljedeći način. Stavite prvi marker, ispletite 4 očice, postavite marker, zatim 16 očica pa marker, sada 4 očice i marker. Raspored očica između markera je: 4 - 16 - 4 -16 očica.

Klikni za veću sliku

2. Korak

Svaki drugi krug dodajete očice na sljedeći način. Očicu ispred i iza markera pletete pravo, a dodajete s desne strane iza prve očice, a s lijeve strane ispred zadnje očice na način da podignete dodatnu očicu od poprečne niti i ispletete ju pravo. Ostale očice pletete pravo. U krugu ukupno dodate dodatnih 8 očica.

Klikni za veću sliku

3. Korak

Ponavljate dodavanje očica u svakom drugom krugu dok ne dođete do prsa. Drugim riječima u jednom krugu dodajete očice, drugi krug pletete samo prave očice. Kod mene je raspored očica na kraju dodavanja 24 – 36 – 24 - 36 .Tada ispletete još dva kruga bez dodavanja očica.

Klikni za veću sliku

4. Korak

Nakon što ste napravili prvi korak pri izradi reglan džempera potrebno je raspodijeliti očice za rukave i tijelo reglan džempera. Potreban vam je dodatni set igala sa duplim vrhom. Dio gdje imate manji broj očica namijenjen je za rukave. Kod mene su to 24 očice. Prvo njih treba prebaciti na dvije igle s duplim vrhom kako ne bi smetale pri daljnjem radu.

Klikni za veću sliku

5. Korak

Potrebno je nametnuti na kružnu iglu tri dodatne očice. Možete bilo kojom tehnikom. Ako ne znate niti jednu samo omotajte radnu nit tri puta oko igle s prednje strane. Te očice je potrebno nametnuti kako ne bi bio pre uski dio između rukava i tijela.

Klikni za veću sliku

6. Korak

Očice koje ste odvojili trebaju ostati s vanjske strane rada, a vi trebate normalno nastaviti plesti prave očice s kružnim iglama do sljedećeg markera.
Ponovite postupak sa očicama namjenjenim za rukave. Odvojite ih na igle s duplim vrhom, na kružnu iglu nametnite isti broj očica kao i s desne strane i nastavite plesti u krug.

Klikni za veću sliku

7. Korak

Sada pletite u krug pravim očicama tijelo rada do duljine koju želite da vam bude rad. Očice za rukave će vam ostati netaknute.
Kada postignete odgovarajuću dužinu završite na način da iglu provučete kroz dvije očice sa stražnje strane. Napravite pravu očicu, vratite na radnu iglu i ponavljajte do kraja kruga. Na kraju iglom s širokom ušicom završite.

Klikni za veću sliku

8. Korak

Da ne bi kupovali dodatne igle oslobodite igle s jednog od rukava. Jednostavno očice prebacite na kružne igle. Sada imate dovoljno slobodnih igli za nastavak rada.
Očice su vam raspoređene na dvije igle. Kada ste izrađivali tijelo rada dodali ste tri očice. Sada te tri dodatne očice morate podići na novu iglu. Osim dodatnih očica potrebno je dodati s obje strane igle po jednu očicu koju ćete podići od poprečne niti ( na taj način nećete imati rupicu ispod rukava). Sa susjednih igala si prebacite sa svake strane po jednu očicu kako bi očice bile ravnomjerno raspoređene po iglama.

Klikni za veću sliku

9. Korak

Uzmite radnu nit, neka repić bude duži da ga na kraju možete ušiti i pletite kružno svaki krug izrađujući samo prave očice. Kada postignete odgovarajuću dužinu rukava završite na način da iglu provučete kroz dvije očice sa stražnje strane. Napravite pravu očicu, vratite na radnu iglu i ponavljajte do kraja kruga. Na kraju iglom s širokom ušicom završite.
Izradite i drugi rukav.

Klikni za veću sliku