sal sa dzepovima

Šal sa džepovima

Šal sa džepovima upotpunit će vašu garderobu i sigurno će biti jedan od najčešćih radova koji ćete nositi. S obzirom da je jako velik, izrada će trajati dosta dugo. Izaberite vunu koja vam je izuzetno draga i nosiva u što više kombinacija. Džepove možete raditi i u nekoj drugoj boji, ali i sa istom vunom. Ja sam se odlučila za istu.Šalovi su i inače asocijacija za pletene radove. Štrikanje počinje izradom šalova. Pogodni su za vježbanje jer se cijelom dužinom rada plete isti uzorak. Ako niste iskusni u pletenju netko vam može započeti i završiti rad, a vi samo pletete sredinu. Šalovi mogu biti dugački, kratki, okrugli. Uzorak kojim se plete šal ne smije se uvijati, mora ostavljati ravne rubove. U protivnom šal ne bude lijep. Sviđa li vam se mustra kojoj se rubovi uvijaju, tada prve tri očice i zadnje tri očice u redu pletite samo pravo. Tako ćete svaki uzorak izravnati. Šalove možete plesti sebi, ukućanima, ali i u humanitarne svrhe. Ovisno o debljini vune biti će zimski, proljetni…

Materijal za izradu: Šal sa džepovima

Za ovaj šal trebate 400 grama vune i odgovarajuće igle za pletenje. Od dodatnog pribora trebate škarice i iglu sa širokom ušicom. Duljina šala ovisi vam o količini vune koju imate. Što su deblje vuna i igle izrada će biti lakša. Sama izrada je vrlo jednostavna, cijelo vrijeme pratite isti bod. Šal možete radite uzorkom koji god želite, važno je da se ne uvija. Neke od uzoraka možete pronaći na https://pletenje.net/mustre-za-pletenje/

Video upute

Uz video upute lakše ćete isplesti i složenije radove. Ispadne li vam očica ili trebate oporiti dio rada i za to smo snimili tutoriale. Za više infromacija pogledajte naš Youtube kanal.

1. Korak

Nametnite neparan broj očica jednostavnim nametanjem i svaki red radite na isti način.

Ja sam nametnula 41 očicu.

Prvu očicu prebacite kao da radite pravu, a do kraja reda jednu očicu pletite krivo, jednu pravo. Kada okrene rad ponavljajte postupak.

Dobit ćete predivan rižin bod.

Ponavljate dok vam dužina šala ne bude 2 metra.

Klikni za veću sliku

2. Korak

Završite rad tehnikom koju volite.

Provucite iglu kroz dvije očice, zahvatite nit i provucite. Novu očicu vratite na radnu iglu i ponavljajte postupak dok vam ne ostane zadnja očica na igli. Odrežite nit, provucite kroz tu očicu i završite.

Ako ne želite džepove na šalu, šal vam je gotov i možete ga koristiti.

Klikni za veću sliku

3. Korak

Trebate izraditi džepove. Napravite dva identična pravokutnika.

Nametnite 21 očicu.

Prvu očicu prebacite kao da radite pravu, a do kraja reda jednu očicu pletite krivo, jednu pravo. Kada okrene rad ponavljajte postupak i pletite dužinu 20 cm. Zatim završite.

Džepovi su rađeni istim rižinim bodom kao i šal.

Klikni za veću sliku

4. Korak

Džepove prišijte na šal. Najbolje je koristiti iglu sa tupim vrhom i vunu s kojom je pleten cijeli rad.

Preklopite šal. Na dno prve strane sašijte džep. Probajte ga staviti na sredinu tako da vam sa oba ruba i od dna bude isti razmak. Kada sašijete prvi džep, okrenite cijeli preklopljeni šal i postupak ponovite sa suprotne strane.

Nakon što su džepovi spojeni rad je gotov.

Klikni za veću sliku