tunika za djevojcice

Tunika za djevojčice

Tunika za djevojčice jednostavan je rad s tim da osim osnova trebate ovladati tehnikama oduzimanja očica za rukave i izradom V – izreza. Obje tehnike detaljno su vam opisane u rubrici Tehnike pletenja i na mom YouTube kanalu. Bilo bi dobro da ih prvo proučite kako bi što jednostavnije napravili rad. Osim vune i igli, trebate set igala s duplim vrhom, kukicu, škarice, krojački metar te iglu za šivanje. Od ostataka vune možete prstima isplesti ogrlicu ili pojas kako bi rad bio interesantniji. Neovisno o debljini vune i igala s kojima radite potrebno je da nametnete dobar broj očica. Najsigurniji način je da napravite probni uzorak te si preračunate broj potrebnih očica. Drugi način je da nametnete otprilike broj očica, napravite tri, četiri reda i primjerite. Ne volim davati točne mjere jer ne rade svi jednako te se rad može dosta razlikovati.

1. Korak

Prvo radimo stražnju stranu rada.
Rad počinjemo od pasice koja treba da bude široka između 25 do 30 cm. Ja pletem iglama broj 5 tako da sam nametnula 52 očice. Jedino trebate paziti da broj očica bude djeljiv s četiri. Svaki red pletem dvije očice pravo, dvije očice krivo. Ponavljam dok dužina rada ne bude 7 cm.

Klikni za veću sliku

2. Korak

Idućih 30 cm pletite običnim glatkim bodom. To je dužina do pazuha. Vi možete sami odrediti dužinu toga dijela, ovisno želite li duži ili kraći rad. Prvu očicu u redu samo skinite. Znači vi pletete jedan red samo prave očice, a idući samo krive.

Klikni za veću sliku

3. Korak

Sada ćete oduzimati s obje strane očice za rukave. Oduzimate uvijek s lica pletiva. Prvu očicu prebacite kao da pletete pravu, zatim drugu ispletite pravo. Sljedeće tri očice ispletite zajedno okrenuto pravo. Tj. iglu provučete kroz tri očice sa stražnje strane i ispletete očicu.Nastavite plesti prave očice dok vam na igli u lijevoj ruci ne ostane pet očica.
Sada tri očice ispletite zajedno pravo kao kada pletete pravu očicu. Zadnje dvije očice pletete pravo.
Sa stražnje strane rada sve očice pletete krivo.
Prvu očicu prebacite kao da pletete pravu, zatim drugu ispletite pravo. Sljedeće dvije očice ispletite zajedno okrenuto pravo. Tj. iglu provučete kroz dvije očice sa stražnje strane i ispletete očicu. Nastavite plesti prave očice dok vam na igli u lijevoj ruci ne ostane četiri očice.
Sada dvije očice ispletite zajedno pravo kao kada pletete pravu očicu. Zadnje dvije očice pletete pravo.
Ako želite dublji izrez. Tada još jednom na licu pletiva ponovite oduzimanje s dvije očice zajedno.
Do ovoga dijela pletete identično i prednju i stražnju stranu.
Stražnju stranu nastavljate plesti glatkim bodom nekih deset centimetara bez oduzimanja na rubovima. Završite bilo kojom tehnikom. Stražnja strana je gotova.

Klikni za veću sliku

4. Korak

Prednju stranu pletete isto kao i stražnju do dijela gdje ste oduzeli očice za rukave. Tada oduzimate očice za V – izrez.
Prebrojite očice i podjelite ih na pola. Polovinu očica prebacite na pomoćnu iglu. S očicama na pomoćnoj igli trenutno ne radite.
Prvu očicu prebacite kao da pletete pravu očicu, a zatim sljedeće dvije očice ispletite zajedno pravo. Ostale očice do kraja reda pletite pravo. Povratni red pletite sve očice krivo. Ponavljajte postupak sve dok ne dođete do odgovarajuće dužine rada.
Normalno završite, a očice s pomoćne igle vratite na radnu iglu. Sada ćete plesti drugu stranu rada.
Prvu očicu prebacite kao kada pletete krivo, a zatim umetnite radnu nit i sve očice do kraja reda pletite krivo. Repić od niti neka ostane malo duži kako biste ga poslije mogli ušiti u rad. U povratnom redu prvu očicu prebacite kao pravu, pletite ostale očice pravo dok vam ne ostanu tri očice na igli. Predzadnje dvije očice ispletite zajedno pravo i zadnju očicu pravo. Ponavljajte postupak dok vam dužina rada ne bude ista kao na drugoj strani.
Kada dosegnete odgovarajuću dužinu završite. Time je i prednja strana vašega rada završena.

Klikni za veću sliku

5. Korak

Sada posložite dijelove rada kao na slici, pričvrstite spajalicama i spojite iglom sa širokom ušicom i vunom. Uvijek spajate s unutrašnje strane rada da se šav poslije ne bi vidio.

Klikni za veću sliku

6. Korak

Trebate isplesti orukavlje. Uzmite set igala s duplim vrhom istoga broja kao i igle s kojima ste pleli rad. Podignite očice na tri igle tako da na svakoj igli bude paran broj očica. Umetnite nit i dva kruga pletite jednu očicu krivo, jednu pravo. Treći krug završite.
Ponovite na drugoj strani postupak.

Klikni za veću sliku

7. Korak

Ovratnik je najlakše obrubiti heklicom poluštapićima. Pričvrstite nit na sredini leđa i pratite V izrez radeći u svaku očicu jedan poluštapić. Početak i kraj spojite i završnu nit ušijte.
Tunika je završena.

Klikni za veću sliku