izrez oko ruke

Kako se plete izrez oko ruku

Prilikom pletenja vesti, džempera i prsluka većina modela zahtjeva oduzimanje očica kod dijela gdje počinje rukav. Na tom dijelu trebate napraviti izrez oko ruku. Oduzimanje se radi različito na početku i na kraju reda. Ali zato se radi jednako za prednju i stražnju stranu rada.

Oduzimanje očica počinjete u ravnini  pazuha. To vam je negdje na 45 cm od početka rada. Oduzimate uvijek s lica pletiva. Prvu očicu prebacite kao da pletete pravu, zatim drugu ispletite pravo. Sljedeće tri očice ispletite zajedno okrenuto pravo. Tj. iglu provučete kroz tri očice sa stražnje strane i ispletete očicu.

Nastavite plesti prave očice dok vam na igli u lijevoj ruci ne ostane pet očica.

Sada tri očice ispletite zajedno pravo kao kada pletete pravu očicu. Zadnje dvije očice pletete pravo.

Sa stražnje strane rada  sve očice pletete krivo.

Prvu očicu prebacite kao da pletete pravu, zatim drugu ispletite pravo. Sljedeće dvije očice ispletite zajedno okrenuto pravo. Tj. iglu provučete kroz dvije očice sa stražnje strane i ispletete očicu. Nastavite plesti prave očice dok vam na igli u lijevoj ruci ne ostane četiri očice.

Sada dvije očice ispletite zajedno pravo kao kada pletete pravu očicu. Zadnje dvije očice pletete pravo.

Ako želite dublji izrez za ruku . Tada još jednom na licu pletiva ponovite oduzimanje s dvije očice zajedno. Sada nastavljate rad nekih deset centimetara bez oduzimanja na rubovima. S prednje strane radite vratni izrez.

naučene tehnike iskoristite prilikom pletenja tunike za djevojčice.

Video: Kako se plete izrez oko ruku

Za više informacija i video uradaka pretplatite se na naš Youtube kanal.