ručni rad u doba pandemije

Kako predstaviti svoj ručni rad u doba pandemije?

Volite plesti, heklati, vrlo ste kreativni i sve svoje slobodno vrijeme provodite nešto izrađujući. Vaši ukućani su oduševljeni vašim radovima i već duže vrijeme želite se predstaviti ručni rad u doba pandemije i drugima. Možda čak hobi pretvoriti u posao. Ali naravno prvo morate vidjeti misle li i drugi tako. Trebate se predstaviti široj javnosti. Na žalost, doba pandemije dovelo je do toga da je sajmova i raznih događanja na kojima se okupljaju kreativci sve manje. Jedino što vam preostaje predstaviti se online.

Koji su prvi koraci koje trebate napraviti kako bi predstavili ručni rad u doba pandemije?

Prvo je potrebno da osmislite ime za vaše proizvode. Naziv pod kojim ćete se predstavljati na društvenim mrežama i biti prepoznatljivi. Mali logo je isto dobrodošao, ali za početak možete i bez njega.

Predstavite se na društvenim mrežama. One su savršen, besplatan put kako najbolje doći do kupaca, a da nemate dodatnih troškova. Putem njih izlazite iz anonimnosti, postajete vidljivi.

Bilo bi dobro da otvorite facebook i instagram profil, pogotovo na našem području. Objavljivanje na društvenim mrežama iziskuje puno truda i vremena. Bolje je biti prisutan i na samo jednoj mreži, ali dosljedan i redovit.

Što i kako objavljivati?

Svaki rad koji napravite uslikajte i objavite. Imajte na umu što je rad jače boje, otkačeniji biti će lakše uočljiv. naprimjer gumice za kosu jarkih boja. Potrudite se da imate bar jedan takav. S njime ćete privući pratitelje. Iako će se on vjerojatno teže prodati. Svi su skloniji kupovati radove koje bolje mogu uklopiti, bolje prolaze neutralne boje, umjereniji dizajn.

Prilikom fotografiranja probajte koristiti uvijek istu pozadinu ili bar neki prepoznatljiv detalj koji se proteže kroz sve fotografije kako bi bili lakše prepoznatljivi.

Dok pletete i heklate objavite rad u procesu izrade. Neka se vidi da vrijedne ruke stoje iza rada.

Postoje razne grupe kojima se možete pridružiti, podjeliti s njima svoje radove, ali i iskustvo i savjete.

Znači li ako imate puno lajkova da će se radovi dobro prodavati i da možete pokrenuti posao?

Ne, ne znači. Od lajkova se ne živi, oni vam samo govore da im je zanimljivo ono što ste objavili. Samo konkretni upiti i ostvarena prodaja su mjerilo koliko ljudi bi stvarno kupilo vaše radove. Ali lajkovi su ipak dobar pokazatelj da li vaši radovi prolaze ili ne. Za ulazak u ozbiljan posao treba dobro ispitati tržište i dodatne skrivene troškove koji iz poslovanja proizlaze.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli WAK 🐑✌️ (@weareknitters)

Ali svakako što više pratitelja imate lakše će vas netko uočiti ili čak ponuditi neku ozbiljniju poslovnu suradnju.

U svakom slučaju trebate izaći iz anonimnosti i pokazati radove drugima. Ako i nemate namjeru prodavati niti pokrenuti nikakav posao možete biti izvor inspiracije za mnoge mlade kreativce.