krčka pređa

Od krčke pramenke do krčke pređe

Put od krčke pramenke do krčke pređe nije nimalo lak, prije bismo mogli reći da je vrlo trnovit. To najbolje znaju djelatnici Poljoprivredne zadruge Otok Krk koji se svakodnevno bore s administrativnim, ali i fizičkim preprekama na tom putu. Njihov glavni moto je bioraznolikost i održivost. Unatoč preprekama na koje nailaze njihova energija i volja da sve provedu do kraja je neopisiva. Već dugo vremena sam upoznata sa cijelim projektom, ali tek sada nakon što sam vidjela poziv da trebaju volontere za čišćenje vune sam se uputila da im pomognem, ali i da nešto naučim. I sama se uvjerila koliko je to težak i zahtjevan proces. Kako bi vas potakla na kupovinu krčke pređe voljela bi vam malo predočiti od kuda i kako krčka pređa dolazi. Kupnjom ove vune od Poljoprivredne zadruge Otok Krk podržavate opstanak tisućljetne tradicije ekstenzivnog ovčarstva na otoku Krku

Krčka pramenka

Krčka pramenka autohtona je ovca otoka Krka. Razvitkom tekstilne industrije došlo je do povećane potražnje vune visoke kvalitete što je rezultiralo uvozom različitih pasmina merina koje su korištene za oplemenjivanje lokalnih pramenki. Na taj način, pretpostavlja se, nastala je i krčka ovca. Njena važnost posebno se isticala u prošlosti budući da je na škrtom tlu otoka Krka od pretpovijesti do danas bila velika hraniteljica i motiv u arhitekturi. Volite li pješačiti obilaskom otoka vidjet ćete da su ovce još uvijek vrlo zastupljene na otoku Krku. Danas je njihov uzgoj prvenstveno zbog mesa, a ne zbog vune. Nakon striženja ovaca ovčari ne znaju gdje bi sa vunom. Vuna je zbog svog sastava teško razgradiva, a kako je po europskim regulativama klasificirana kao životinjski nusproizvod, ne smije ju se niti odlagati na javna odlagališta otpada. To zapravo znači da se vuna pali ili se odbacuje u jame i uz suhozide, tako stvarajući ekološki problem.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Pletenje.net (@pletenjenet)

Ponovna upotreba vune

Poljoprivredna zadruga Otok Krk putem projekta “Ponovna upotreba vune na otoku Krku”  pokušava riješiti problem nepostojanja sustavnog otkupljivanja vune. Većina krčkih ovaca se striže jednom godišnje, prije no što započnu visoke temperature. Svi ovčari na otoku su obaviješteni o programu te su im dane upute da vuna nikako ne smije biti mokra kako bi se mogla koristiti za preradu. Kako bi osigurali što bolju otkupnu cijenu vune, djelatnice zadruge same vunu čiste od čičaka, iglica , granja i drugih prljavština. Sortiraju ju te šalju na preradu u  Sloveniju, gdje se prerađuje u tvrtki Soven. Tamo se pak ona prerađuje u pređu i ostale vunene proizvode ne samo za tekstil već i za uporabu u poljoprivredi.

Krčka pređa

Krčka pređa je 100% prirodna ovčja vuna iz tradicionalnog ekstenzivnog uzgoja na krškim pašnjacima. Proizvedna je bez korištenja štetnih kemikalija, napravljena od min. 80% vune autohtone krčke pasmine – krčke ovce (krčke pramenke). Nositelj je oznake Hrvatski otočni proizvod. Jedna štrenja je teška 200g, duljine otprilike 300 m. Može se nabaviti samo u prirodnoj boji ovčjeg runa bez ikakvih dodanih boja. Pogodna je za ručno i strojno pranje. U slučaju strojnog pranja preporučamo pranje na 30°C bez centrifuge. 

krčka pređa 2

Vrlo se lako s njom i plete, ali i hekla.

Moja preporuka je da ju koristite prilikom izrade pletenih štucni, čarapa, papuča, raznih torbi, ruksaka, ali i suknji koje se mogu nositi na tajice ili deblje čarape. Kao što znate vuna zimi grije, a ljeti hladi.

Pređu možete naručiti putem linka https://www.pz-otok-krk.hr/shop/eko-vunena-pre%C4%91a-96-99-detalji .