Predenje i pletenje bake Janje

Ručno predenje i pletenje su dvije tradicionalne vještine od kojih pletenje još uvijek živi punim plućima dok predenje polako pada u zaborav. Kako moja opčinjenost vunom i prirodnim materijalima ne prestaje nikako se ne mogu pomiriti s tim da se tolika količina vune baca, a tradicija izumire. Odlučila sam da sama naučim presti. Kolegica mi je preporučila baku Janju iz Ročkoga Polja koja nas je rado primila. Osim što nas je željela naučiti presti na preslicu zamolila nas je da ponesemo i svoje pletene radove. Želi naučiti nove tehnike pletenja i vidjeti kako se to danas radi. Dobro smo se pripremile te uputile u Istru. Baka Janja je sjedila na trijemu i čekajući nas prela vunu na preslicu. Cijeli postupak je izgledao vrlo opuštajući i jednostavan.

Težak život bake Janje

Baka nam je rado sve prezentirala, dozovolila da snimimo te pokušala i nas naučiti. Bili smo opčinjeni njenim vedrim duhom. Uz prelo naravno ide i priča. Baka Janja je imala vrlo težak život. Nakon smrti sina invalida pala je u tešku depresiju. Kako nikada nije radila niti mirovinu nije imala. Malu suprugovu mirovinu trebalo je nadopuniti. Odlučila je raditi ono što je u djetinjstvu naučila. A to je presti i plesti. Mještani baki donesu vunu koju ona poslije pere i češlja, a zatim prede na preslicu. Preslicu i vreteno napravio joj je brat. Postupak je dug i mukotrpan. Naveče se oprede vuna za jednu čarapu, drugo jutro se isplete čarapa. Zatim se ponovno naveče prede te plete druga. Tako da baki trebaju sati i sati da isplete jedne čarape koje potom prodaje na sajmu u Buzetu. Rado baka plete i od kupovne pređe, ali do nje teško dođe. Plete kape, šalove, sve što zna.

Predenje vune na preslicu

Za predenje vune potrebna vam je preslica i vreteno. Prije predenja vuna se mora oprati i očešljati. Tako pripremljena vuna remenom se pričvrsti za preslicu. Oko pasa trebate staviti čvrsti pojas kako biste preslicu mogli umetnuti da ju ne morate držati u rukama. Vlakna se ravnomjerno povlače i prstima se oblikuje pređa koja se namotava na vreteno.

Probala sam i sama presti. Baka mi je strpljivo sve pokazala. Moram priznati da nije išlo. Bilo je puno teže od mojih očekivanja. Treba puno prakse i strpljenja da se vuna isprede.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Pletenje.net (@pletenjenet)

Svakog prvog petka i trećega četvrtka u mjesecu možete obići sajam u Buzetu. Tamo baka Janja prodaje svoje predene i pletene radove. Imajte na umu da iza radova stoje sati i sati mukotrpnog rada. Ako imate viška pređe možete joj ponijeti.

Video : Predenje i pletenje bake Janje