raj za pletilje osijek

Raj za pletilje: sajmovi, buvljaci, antikvarijati….

Raj za pletilje nisu trgovački centri i razni trgovački lanci, već naprotiv to su buvljaci, razni sajmovi antikviteta, antikvarijati… Sve ono što ima priču. Bilo da sam u potrazi za knjigom o pletenju, tradicionalnim motivima, dobrim, starim, kvalitetnim koncem ili pak starim časopisima sa šemama buvljaci su mjesto gdje počinje moja potraga. Za mene imaju posebnu čar. Sve te boje, mirisi, šušur, hrana koja se u okolici priređuje imaju posebnu toplinu. Tolika razlika spram hladnoće velikih klimatiziranih trgovačkih centara.


Dođete li u pravo vrijeme na pravo mjesto još uvijek možete pronaći domaću vunu za prodaju, razne tradicionalne pletene ukrase sa motivima koje možete sačuvati da ne padnu u zaborav. Naravno ima tu i predivnih heklanih dekica, stoljnjaka, haljina koji se na žalost prodaju u bescjenje. Ima mnoštvo načina i ideja kako ih implemetirati u nove, moderne proizvode i produljiti im život. Može se pronaći i vune i konca proizvedeno prije četrdeset godina na našim prostorima. I to u original pakovanju jer nekada se žene stvarale zalihe vune i konca kao što su pripremale zimnicu. Takva kupnja za mene je pun pogodak. Igli, kukica, razno raznih dodataka, zanimljiv kutijica ima napretek.

Raj za pletilje: Sajam antikviteta u Osijeku

sajam anitkviteta

Moja zadnja destinacija bio je Sajam antikviteta u Osijeku. Naišla sam na njega sasvim slučajno. Sajam se održava svake prve subote u mjesecu u Parku kralja Držislava. Mnoštvo antiknog namještaja, posuđa, knjiga, sitnica bili su pravi raj za moje oči. Bilo je tu i puno ručno rađenih fusekli, tabletića, dekica, knjiga o pletenju, heklanju, kolovrata bilo pravih ili minijaturnih suvenira…. Susretljiva gospođa uputila me u stare nazive i izradu pojedinih mustri. Moglo se pronaći i lijepih igli za pletenje sa šarenim vrhom i brojem igala zapisane na njemu. Kukice za heklanje tanke, idealne za rad s najfinijim koncem. Povijest i sadašnjost na jednom mjestu. Na jednom ovakvom sajmu možete puno saznati o kraju, mjestu, folkloru i načinu života. Svi su susretljivi i vrlo pristupačni. Naišla sam i na zanimljivu raspravu o šokačkoj reklji.

Svoju ponudu nude i razni obrtnici koji još uvijek izrađuju predmete na tradicionalni način. Bilo drvene igračke ili pletu čarape od domaće vune s tradicionalnim motivima. Pletene šokačke reklje od domaće vune … Ukrasne heklane vrećice s etno motivima.

Na sajmu ima i drugih izlagača s poljoprivrednih gospodarstava. Tako da na kraju kada se umorite i dobro ogladnite ne preostaje vam nego da kupite langošice, čvarke, slaninu….

Od susretljivih izlagača dobila sam preporuku za iduću destinaciju, a to je definitivno osječka “autopija” potencijalni raj za pletilje .