Knjige o pletenju

Knjige o pletenju

Ako pripadate skupini koja radije lista knjige nego pregledava video tutoriale sigurno se pitate koje knjige o pletenju bi bilo najbolje da izaberete. Postoji mnoštvo knjiga o pletenju na tržištu. Meni su najdraže one najstarije koje možete kupiti u antikvarijatima ili preko oglasnika. Stvarno ih ima jako puno. Ja ću ovdje izdvojiti tri meni najdraže koje su isključivo fokusirane na pletenje. Mnoge knjige obrađuju i druge vrste ručnoga rada kao što je heklanje, vezenje….

Knjige o pletenju koje najviše volim

knjige o pletenju 2

Meni najdraža knjiga o pletenju definitivno je Pletenje od autorice Marie Natter koju je izdala Mladinska knjiga, 1989. U knjizi su iscrpno opisane sve tehnike pletenja i uzorci pletiva s iscrpnim tumačenjem rječju i slikom. Na početku knjige imate tumač sa simbolima koji se koriste u knjizi. Zatim vas polako uvode u pribor koji vam je potreban za pletenje, a nakon toga detaljno su opisane sve tehnike pletenja. Uzorci pletiva opisani su pomoću simbola koje je jednostavno čitati. U ovoj knjizi nećete naći kako se rade pojedini modeli, ali zato vam je iscrpno opisano kako se pletu rukavice, čarape, đemperi…… Krećete li u izradu bilo kojega rada uz ovu knjigu uspjeh je zajamčen.

knjige o pletenju 3

Moj drugi izbor je nešto starija knjiga isto pod nazivom Pletenje autorice Vande Bonando izdavač Mladinska knjiga 1983. Knjiga se sastoji od uvodnog dijela u kojem su opisane tehnike pletenja uz pomoć ilustracija. Tu možete vidjeti kako se rade rubovi, dodaju, oduzimaju očice te mnoštvo drugih korisnih savjeta. Zatim je fokus stavljen na uzorke pletiva koji su detaljno opisani. U zadnjem dijelu knjige naći ćete mnoštvo odjevnih predmeta sa slikama i detaljnim uputama njihove izrade. Super je što su modeli još uvijek atraktivni i nije ih teško za napraviti.

knjige o pletenju 4

Dvije pravo, dvije krivo grupe autora izdana 1985. g. Vrlo zanimljiva knjiga s lijepim ilustracijama svih tehnika pletenja i njihovim detaljnim opisima. Autori nam daju i detaljne upute o održavanju pletenih predmeta koje nije niti malo jednostavno. U drugom dijelu knjige imamo mnoštvo uzoraka čiji je način izrade opisan red po red što je meni ujedno i najbolji način. Jedina zamjerka su slike koje su crno bijele pa uzorak ne dođe uvijek jednako do izražaja. Modeli koje su kreirale poznate kreatorice su uslikani u boji i detaljno su opisani.

Želite li zaviriti u unutrašnjost knjiga prije nego što ih kupite pogledajte naš video Koju knjigu o pletenju kupiti.