Tečaj pletenja za početnike

Želite li naučiti plesti, a niste nikada probali ili jeste, ali ste zaboravili pridružite nam se i probajte nešto isplesti s nama.  Za početak potrebne su vam igle za pletenje i malo klupko vune. Kako bismo što brže bili zadovoljni onim što pletemo najbolje je prvo probati isplesti nešto jednostavno, ne zahtjevno i relativno malo. Predlažem traku za glavu. One imaju svoju svrhu zimi za sve one koji ne vole nositi kape. Ne bi se zamarala niti s debljinom igala niti s vrstom vune. Uzmite ono što vam je dostupno. Pletenje treba da bude zabava i relaksacija, a s vremenom dolazi ostalo.

1. sat

Pogledajte prvi video s nazivom Početak pletenja te probajte sami nametnuti početne očice na iglu. To je preduvjet kako bismo mogli nastaviti plesti.  Kod pletenja je dobro što se postupak može ponoviti bezbroj puta sve dok nismo zadovoljni dobivenim rezultatom. Jednostavno oparajte i probajte ponovno. Za početak isprobajte nekoliko puta i potrudite se da vam bude dosta labavo kako biste poslije što jednostavnije nastavili plesti.  Nametnite očica onoliko koliko želite da vam traka bude široka od 7 do 10 očica ovisno od debljine igala i vune.  Video prikazuje najjednostavnije nametanje očica.

2. sat

Nakon što smo nametnuli početne očice možemo početi plesti. Traku ćemo raditi pravim bodom.  Iglu s nametnutim očicama prebacite u lijevu ruku. Vunu omotajte oko kažiprsta lijeve ruke i lagano nategnite. Igla s kojom ćete plesti treba da bude u desnoj ruci.  Pogledajte drugi video s nazivom Pravi bod kako biste vidjeli kako se plete. Prvu očicu nemojte plesti nego ju samo prebacite na desnu iglu. Kada dođete do kraja reda pletivo prebacite u lijevu ruku. Desnom iglom prebacite prvu očicu i ponavljajte postupak.  Domaća zadaća:  Ispletite traku dužine koju želite. Što se više budete bližili kraju do će vam pletivo biti ujednačenije i ljepše. Nije važno da izgleda savršeno to ipak radimo zbog sebe! Kada ste ispleli dužinu koju želite spremni ste za treći sat.

3. sat

Potrebno je završiti pletivo da se ne bi paralo.  Pogledajte video s nazivom Završetak pletiva. I probajte završiti kako je prikazano u videu. Važno je da na kraju dobro provučete klupko kroz zadnju očicu da vam se sve ne opori. Kada ste gotovi odrežite nit tako da vam ostane dužina da možete traku spojiti. Za to vam je potrebna malo deblja igla s rupicom kroz koju vuna može proći.  Domaća zadaća:  Uslikajte i pošaljite vaš prvi uradak , napišite svoje utiske , a mi ćemo ih objaviti.