kako se hekla spirala

Kako se hekla spirala

Heklana spirala vrlo je zanimljiv i atraktivan rad. Djeluje vrlo dekorativno. Lakše se radi nego se čini. Tako da je pogodna za početnike u heklanju. Koristi se tijekom izrade hobotnica, ovčica, privjesaka za ključeve te raznih drugih dekoracija. Čest je ukras na torbama. Spirale možete izrađivati kraće, duže, u raznim bojama i debljinama niti. Ako vam je klupko pri kraju napravite spiralu od ostatka vune. Nakon nekog vremena imati ćete mnoštvo spirala. Poslije ih možete aranžirati na razne načine. Vrlo su zanimljiva alternativa izradi kvadratića. Probajte nešto novo.

Postupak izrade je sljedeći.

Napravite početnu omču i izradite lančiće. Lančića napravite duplo više od uobičajenog broja jer će vam se rad uvijati i biti kraći. Minimalan broj lančića je deset. Prvo podignite još tri lančića, a zatim u tu prvu očicu napravite dva visoka štapića.

Do kraja rada izrađujte tri visoka štapića u svaku očicu. Odmah ćete vidjeti kako vam se rad počinje uvijati u spiralu. U zadnju očicu napravite dva visoka štapića i tri lančića.

Poluštapićem spojite u zadnju očicu. Završite.

Vaš rad je gotov.

VIDEO: Kako se hekla spirala

Za bolje razumijevanje pogldajte video iz priloga. Pogledajte i izradu hobotnice ili nekoga drugoga rada. Svoje radove objavite na društvenim mrežama i stavite #pletenjenet.