štirkanje - Naslovnica

Štirkanje

Štirkanje je postupak učvršćivanja heklanih i drugih radova. Svi radovi rađeni od konca su mekani i savitljivi te ako im želimo dati čvršći izgled potrebno je da ih uštirkamo. To se posebno odnosi na stolnjake. Štirkanjem od okruglih tabletića možemo dobiti zanimljive korpice. Šeširiće je gotovo nemoguće nositi ako ih se prvo ne uštirka. Ali i zavjese, kuhinjske krpe, salvete i košulje te mnoge druge uporabne predmete možemo štirkati. Izrađujete li heklani nakit štirkanje je neizostavno!

Postoji nekoliko tehnika učvršćivanja radova. Možemo raditi štirku u domaćoj radinosti od brašna ili šećera koje kuhamo u vodi ili kupiti one industrijske u spreju ili bočici za domaće recepte možete potražiti točne upute na internetu ili još bolje pitati svoju baku, tetu, mamu…Mi ćemo pokazati primjer štirkanja s kupovnom štirkom. Svaka malo bolje opremljena drogerija ima ih u ponudi.

Štirkanje kupovnom štirkom

štirkanje - 1

Prvo priredite radove koje želite uštirkati. Mi ovdje imamo jedan bookmark koji je savitljiv pa ne leži lijepo u knjizi, jedan podmetač za čašu kao i ovalni tabletić od kojega želimo napraviti korpicu. Potrebna nam je i jedna veća posuda u kojoj ćemo prirediti štirku. Trebamo  jednu manju zdjelicu zanimljivog oblika pomoću koje ćemo oblikovati korpicu koju želimo napraviti od tabletića. Može se raditi i na napuhanom balonu. Velika tacna ili bilo koja druga radna ploha na koju ćemo radove odložiti. Imate li veći komad stiropora dobro će doći jer na njega možete rad i pričvrstiti.

štirkanje - 2

Za štirkanje koristimo suhe radove. Pripremimo štirku prema uputama na ambalaži (ili koristite svoju domaću napravljenu) i u nju umočimo radove koje želimo uštirkati. Radovi trebaju biti posve potopljeni u pripremljenu tekućinu.

štirkanje - 3

Izvadimo radove i odložimo ih na ravnu površinu. Tabletić stavimo na naopako okrenutu posudicu kako bismo formirale korpicu. Tako pripremljene radove pustimo da se osuše prirodnim putem. Nakon što su radovi osušeni možemo ih početi koristiti. Korpicu moramo skinuti s podloška na kojem smo ju sušili. Radovi su nam sada čvrsti, nesavitljivi i lijepo prianjaju uz glatku površinu.

Koristite li štirku u spreju radove samo pošpricajte, ali oni nikada ne budu tako čvrsti.

Za bolje razumijevanje posjetite naš Youtube kanal i pogledajte naš video.