kako mijenjati boju

Kako mijenjati boju

Kako mijenjati boju tijekom pletenja, a da rad i dalje izgleda lijepo i uredno najveći je problem. U mnogim pletenim radovima ako želimo raditi s više boja moramo znati promijeniti boju. Važno je mijenjati boju tako da se poslije sve ne rasplete i da se prijelaz ne vidi. Najbolje je to učiniti na početku reda. Ja ću pokazati tehniku koja je meni najdraža. Za to vam je potrebna kukica za pletenje.

Priredite niti različitih boja, kukicu za heklanje, iglu s velikom ušicom te škarice. Kada dođete do kraja reda i završite plesti npr. s bijelom bojom tada tu nit odrežite, ali kraj ostavite malo duži. Provucite nit kroz zadnju očicu i pritegnite. Iglom sa širokom ušicom ušijte nit sa stražnje strane rada tako da se ne vidi.

kako mijenjati boju 1

Sada uzmite novu boju s kojom mislite nastaviti rad. Kukicom za heklanje napravite početnu omču. Izradu početne omče ukoliko ne znate pogledajte na https://pletenje.net/tehnike_heklanja/se-radi-pocetna-omca/

pocetna omca

Početnu omču ostavite malo veću, izvucite kukicu i provucite kukicu prvo kroz zadnju očicu na igli, a zatim kroz početnu omču.

mijenjati boju 3

Početnu omču provucite kroz zadnju očicu.

kako mijenjati boju 4

Zahvatite nit i provucite kroz očicu. Sada skinite s igle očicu u bijeloj boji kroz koju ste provukli crvenu nit.

kako mijenjati boju 5

Očicu s kukice prebacite na iglu.

kako mijenjati boju 6

Normalno nastavite plesti s novom bojom. Početnu nit koja vam je ostala visiti ušijte sa stražnje strane rada da se ne vidi.

kako mijenjati boju 7

Za više informacija i video uradaka pretplatite se na naš Youtube kanal.