kako oderediti broj igli za pletenje

Kako odrediti broj igli za pletenje

Kako odrediti broj igli za pletenje jedno je od najčešćih pitanja koje mi postavljate. Pokazati ću vam jedan jednostavan trik koji sam vidjela na YouTube kanalu O’pleti by Adriana Meglaj . Svakako zapratite njezin kanal jer ima vrlo zanimljivih savjeta i video tutoriala.

Tijekom vremena sigurno vam se nakupilo mnoštvo raznih niti za pletenje. Neke su vam ostale od prijašnjih radova, neke ste dobili od prijatelja i poznanika pa nemaju etikete. Ponekad jednostavno premotate niti u klupko i zaboravite sačuvati etiketu. Tada naravno izgubite i vrlo važan podatak. A to je koje se igle preporučuju za vaše niti. Da bi dilemu uspješno rješili potrebno vam je samo ravnalo.

Uzmite nit s kojom želite plesti i dva puta ju omotajte oko ravnala. Niti ne smiju biti previše zategnute. Povucite niti uz prvi cijeli broj i očitajte do koliko milimetara vam dolaze niti. To je ujedno i najbolji broj igli za tu nit.

Pletete li s dvije niti koje su različite postupak je isti. Samo niti lagano isprepletite, omotajte oko ravnala i očitajte. Ja sam vrlo zadovoljna s prikazanom tehnikom, često ju koristim i do sada me nije razočarala. Pletete li kruće uzmite pola broja veće igle, a prilikom labavijeg pletenja uzmite igle manji broj.