kako citati etiketu naslovnica

Kako se čita etiketa

Prilikom kupnje vune i konca za pletenje osim što pazimo na boju, vizualni identitet i osjet jako nam je važan sastav i ostale karakteristike koje se mogu isčitati s etiketa proizvoda. Pogotovo ako ste početnik u heklanju i pletenju na etiketi možete pročitati važne podatke. Podaci koji se nalaze na etiketi razlikuju se od proizvođača do proizvođača, ali imaju i mnogo zajedničkih karakteristika. Osim preporuka potrebnih za izradu samog rada na njoj možete pronaći podatke potrebne za održavanje.

Glavni elementi etikete

 1. Možete pročitati sve o proizvođaču vune, zemlji porjekla, ali i sastavu niti koje kupujete ( vuna, sintetika, pamuk…).
 2. Gramaža i dužina niti su važan podatak na svakoj etiketi. Najčešća su klupka od 50g i 100g iako danas možete kupiti i od 250g i 500g. Dužina niti ovisi prije svega o debljini. Tanje niti su duže.
 3. Na etiketi ćete naći preporučenu debljinu igli ili kukice za tu nit. To je naravno samo preporuka proizvođača, vi treba da sami isprobate kojim iglamam ćete raditi. Ako pletete čvršće uzmite veći broj, a ako radite labavije koristite manji broj igli.
 4. Na pojedinim etiketama imate podatak koliko vam vune treba u gramima za pojedini odjevni predmet, naprimjer džemper ili šal. Podatak vam služi za orjentaciju.
 5. Partija označava predivo bojeno u istom mahu, jako važan podatak ako želite da vam se boja potpuno poklapa. Dobro je kupiti vunu iste partije.
 6. Boja je označena kataloškim brojem.
 7. Na ponekim etiketama nacrtana je mrežica koja predstavlja kvadrat 10*10 cm i označeno je koliko očica i redi trebate napraviti za takav kvadrat. To se odnosi naravno samo u slučaju da koristite preporučeni broj igala i osnovni uzorak. Ali podatak je dobar orjentir. Moja preporuka je izrada probnog uzorka ( https://pletenje.net/tehnike_pletenja/probni-uzorak/ )
 8. Osim podataka potrebnih pletiljama na etiketi se nalaze i podaci o održavanju. Prva oznaka označuje način pranja. Vunene stvari se održavaju ručno na temperaturi od 30 stupnjeva.
 9. Prekriženi trokut je oznaka da je zabranjeno izbjeljivanje.
 10. Zabranjeno sušiti u sušilici rublja.
 11. Vuneni predmeti se ne glačaju nego se lagano ravnaju parom.
 12. Kemijsko čišćenje s perkloretilenom, naftnim i otapalima na bazi klora.

Naravno na etiketama možete naići na mnogo drugih oznaka. Bilo bi dobro da ju sačuvate i nakon što rad dovršite.

Za više informacija i video uradaka pretplatite se na naš Youtube kanal.